Veel mensen halen het liefst het groene steeltje van de aardbei eraf omdat het er mooier uit ziet en de smaak ietwat bitter is. Toch is het hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Ook komen er veel gezondheidsvoordelen bijkijken.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Aardbei blad zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium en bevat daarnaast sterke antioxidanten. De bladeren zijn te gebruiken als kruidenthee en hebben een milde fruitige smaak. Je kan de bladeren ook toevoegen aan een aardbeien smoothie.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Ja!
Je weet het misschien niet, maar aardbeientoppen zijn eetbaar . Groene toppen zijn op zichzelf al eetbaar, en die met een beetje bes eraan zijn extra lekker. En niet alleen dat, de bladeren van de planten zijn ook eetbaar (hoewel velen zullen zeggen dat ze niet zo aantrekkelijk zijn als de bessentoppen, vooral vanwege de textuur).
Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft . "De bladeren bevatten aanzienlijk meer polyfenolen dan de vrucht zelf", legt Edwards uit. "Polyfenolen fungeren als antioxidanten in het lichaam, wat kan helpen het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
Aardbeibladeren zijn volledig eetbaar, maar worden niet vaak gegeten. Op voedingsniveau zijn aardbeibladeren vergelijkbaar met andere gezonde groenten en zijn ze rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen. Ze kunnen worden gemengd, als thee worden gebruikt of zelfs rauw worden gegeten .
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Aardbeientoppen werken als laxeermiddel als u verstopt bent . Laat de bladeren een paar minuten in gekookt water trekken. Haal de bladeren eruit en drink het water op. U kunt er honing aan toevoegen om het water zoeter te maken als u dat wilt.
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten zorgt.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Laat de steeltjes aan je aardbeien zitten
Laat die kleine, geplooide groene steeltjes aan je verse aardbeien zitten als je ze in de koelkast bewaart. Als je de steeltjes intact houdt, bescherm je de binnenkant van je aardbeien en verleng je hun houdbaarheid.
Het is geen nieuws dat aardbeien vol zitten met antioxidanten, maar het feit dat de meeste antioxidanten in de bladeren zitten en niet in de vrucht, is misschien een verrassing. Onderzoekers schatten dat de antioxidantcapaciteit van aardbeienbladeren tot wel zes keer hoger is dan het vruchtvlees zelf.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Het kroontje zou pijn in de gewrichten verlichten en ook goed zijn voor de maag en darmen.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
Hoe aardbeienplanten verzorgen
Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan verstikken. Daarnaast is het belangrijk om aardbeien regelmatig te bemesten.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.