Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen.
Mango is lekker zoet, sappig en vol van smaak. Een mango smoothie is dan ook erg lekker met andere zoete fruitsoorten als banaan en kiwi of een romige vrucht als avocado. Maar je kunt het ook goed combineren met een gezond bladgewas als spinazie, dat je met de zoete mango mooi in balans brengt.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Bananen (tip: als je ze trager wil doen rijpen, laat ze dan aan de tros hangen en bedek de stelen met wat vershoudfolie) Kiwi's. Mango's. Meloenen.
Lekkere smaakcombinaties: eend, lavendel, chocolade, limoen, vanille, wijn, kaneel, bier, sambal, honing, rijst, zalm, ansjovis, amandel, aardappel. Het kersenseizoen loopt van juni tot en met augustus.
Een Riesling ijswijn zou goed passen bij desserts met ananas vanwege de kenmerkende smaakprofielen van de wijn en de fruitige zoetheid van de ananas. De wijn heeft meestal tonen van abrikozen, perziken en honing, wat goed past bij de zoetheid van de ananas.
Bessen, kersen, druiven en ananas zijn niet gevoelig en kunnen prima met een appel of peer op de fruitschaal liggen. Ze trekken zich niets van ethyleen aan. Er zijn echter fruitsoorten die zelf weinig of geen ethyleen produceren maar er wel gevoelig voor zijn, denk aan avocado.
Fruit dat ik graag samen met peer gebruik in baksels: framboos, appel, vijgen, aardbeien, blauwe bessen of sinaasappel. Andere ingrediënten die goed samengaan met peer: Gember, rozijnen en krenten. Hangop, (Griekse) yoghurt, mascarpone of ricotta.
Welke smaak past goed bij framboos? Frambozen hebben een zoete, lichtzure smaak die goed past bij veel verschillende ingrediënten. Zo kun je frambozen combineren met andere zomerse vruchten zoals aardbeien, bramen en bosbessen. Maar ook in combinatie met chocolade, citroen en amandel komen frambozen goed tot hun recht.
Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.