Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
Blancheren is een kookproces dat de harde, bittere smaak van rauwe bloemkool verwijdert en tegelijkertijd zorgt voor een knapperige, malse textuur . Het zorgt er ook voor dat de bloemkool niet te gaar wordt, omdat het aan het einde gewoon met een afgemaakt recept kan worden gemengd.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Kookpan: Voeg de bevroren bloemkoolroosjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca. 8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook.
Verpak in diepvriescontainers of -zakken, verwijder de lucht. Er is geen ruimte nodig. Etiketteer en dateer. Verpak de roosjes in een tray door ze droog te deppen met een papieren handdoek, leg ze in een enkele laag op een tray, zet de tray ongeveer 1 tot 2 uur in de vriezer tot ze bevroren zijn.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Beperk water om papperige groenten te voorkomen
Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
Voeg de bevroren bloemkool in één laag toe aan de bakplaat, zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt. Zet in de oven en rooster gedurende 10 minuten . Deze extra stap helpt bij het verwijderen van overtollig water. Haal uit de oven en voeg olie en kruiden naar keuze toe.
Ja, je kunt bevroren bloemkool in de magnetron koken zonder de bloemkool eerst te ontdooien . Doe de bevroren bloemkool gewoon in een Anyday-schaal en volg de kookinstructies. Deze methode is snel en gemakkelijk, en zorgt ervoor dat je met minimale inspanning een voedzaam groentegerecht krijgt.
Belangrijkste punten: De voedingsverschillen tussen verse en diepvriesgroenten zijn zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat ze uw gezondheid beïnvloeden . Let bij het winkelen voor diepvriesgroenten op toegevoegde suiker, zout en sauzen.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
IQF ingevroren: de roosjes zitten niet aan elkaar vast gevroren, u kunt pakken wat u nodig heeft. Geen extra toevoegingen: E-nummers, smaakversterkers, water etc. Lekker: de knapperige en frisse smaak van bloemkool past perfect bij elke maaltijd.
De standaard methode is bloemkool koken. Maar ook bloemkool blancheren is een aanrader, waarbij je de bloemkool maar heel kort in kokend water doet en daarna afkoelt in koud water. Vitamines en mineralen blijven goed bewaard: hartstikke gezond dus. Ook is het goed voor de textuur en smaak van de groente.
Voeg bloemkool toe aan kokend water in een pan; kook 2 minuten. Voeg broccoli toe; kook 2 tot 3 minuten langer of tot de groenten knapperig-mals zijn. Giet af; doe terug in de pan.
Als je niet van papperige, te gaar gekookte bloemkool houdt, probeer hem dan te blancheren . Beslis of je bloemkoolroosjes wilt koken of stomen tot ze net gaar zijn. Dompel ze dan direct onder in een kom met ijswater. Door de bloemkool te koelen, voorkom je dat de bloemkool verder gaart en blijft de helderwitte kleur behouden.
Als u zich zorgen maakt over het eten van rauwe diepvriesgroenten, hoeft u zich geen zorgen te maken. Vrijwel alle diepvriesgroenten worden geblancheerd in heet water voordat ze snel worden ingevroren en verpakt, waardoor de bacteriën op het oppervlak worden gedood.
Vocht kan leiden tot verkleuring of bederf van de bloemkool. U moet ook het wassen van uw bloemkool overslaan voordat u deze opbergt, maar u moet deze wel wassen wanneer u deze gaat gebruiken. Wanneer u deze op de juiste manier bewaart, kan bloemkool drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
De roosjes zijn heerlijk rauw in een salade of als onderdeel van een crudité-selectie met dips. Gekookte bloemkoolroosjes behouden hun vorm het beste als ze gestoomd worden (5-10 min.) – vergeet niet om ze rechtop in de stoompan te zetten. Het kan ook gekookt worden (duurt 5-10 min. voor roosjes; ongeveer 10 min. voor een hele bloemkool).