Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Dat meldt het blad Nature Neuroscience.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes.
Er zijn met cacao geassocieerde toenames in de cerebrale bloedstroom in de hippocampus en daarmee gepaard gaande voordelen voor het ruimtelijk geheugen waargenomen [4], en gezien het belang van de hippocampus voor het episodisch geheugen is het redelijk om te veronderstellen dat door cacao geïnduceerde verbeteringen kunnen worden waargenomen voor de mate van verbaal geheugen.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Je kunt beter bewerkte en suikerrijke producten beperken, maar juist veel vis, groente en fruit eten. ' Ook is het verstandig om weinig tot geen alcohol te drinken. 'Te veel alcohol kan depressieve symptomen erger maken.
Cacao bevat de aminozuren tryptofaan en serotonine. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Beide stoffen worden in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonine-aanmaak kan angst en stress verlagen.
U ziet het probleem: de tyramine en PEA in chocolade kunnen elkaars metabolisme vertragen . Het gevolg is dat als deze chemicaliën te lang in het lichaam blijven hangen, dit hoge bloeddruk, een snel kloppend hart, verhoogde opwinding, razende gedachten, boosheid, angst en razernij tot gevolg zou hebben.
Donkere chocolade kan ook de werking van uw hersenen verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat het eten van cacao met veel flavanolen de bloedstroom naar de hersenen bij jongvolwassenen kan verbeteren. Dit kan verklaren waarom het dagelijks eten van cacao de aandacht, het verbale leren en het geheugen lijkt te verbeteren ( 17 ).
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocoladepasta was een medium dat werd gebruikt om medicijnen toe te dienen en om de smaak van bittere farmacologische toevoegingen tegen te gaan . Naast cacaobonen werden preparaten van cacaobast, olie (cacaoboter), bladeren en bloemen gebruikt om brandwonden, darmstoornissen, snijwonden en huidirritaties te behandelen.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.