Een koele, donkere slaapkamer helpt hierbij. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 tot 18 graden. De duisternis stimuleert de hersenen om melatonine te maken, en dat vertelt uw interne klok dat het tijd is om te slapen.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen. Je moet vaak hoesten, en je hebt vaak last van slijm in je keel. Je kunt hiervoor het beste naar je huisarts gaan. Mentaal gezien kan het veel betekenen dat je verdriet hebt wat je niet gemakkelijk kunt verwerken.
Luisteren naar rustige muziek of begeleide beelden kan leiden tot ontspanning en uw kansen om in slaap te vallen vergroten. Ademhalingstechnieken en progressieve spierontspanning, die beide onderdeel zijn van de militaire methode, blijken mensen ook te helpen sneller in slaap te vallen.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Eet minimaal 2 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer. Iets kleins eten kan wel, bijvoorbeeld wat kwark of fruit. Leg je telefoon, tablet of computer weg 1 of 2 uur voordat je gaat slapen. Het licht van je beeldscherm houdt je wakker.
Een overzicht van de tijdstippen waarop elk orgaan actief is: Longen: 3:00 - 5:00 uur. Dikke darm: 5:00 - 7:00 uur. Maag: 7:00 - 9:00 uur.
Redenen om 's nachts niet verder te kunnen slapen
Er zijn meerdere redenen om 's nachts wakker te worden en niet direct weer in slaap te vallen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen.
Ja, dat is slecht! En niet zo'n beetje ook. Dat blijkt uit een recente studie waarin de onderzoekers concludeerden dat mensen die 5 uur per nacht slapen 65% meer kans lopen om elk moment te sterven dan mensen die 7-9 uur nachtrust genieten!
Drink bijvoorbeeld een kopje cafeïnevrije thee, neem een warme douche of luister naar zachte muziek . Gebruik elektronische apparaten met een scherm, zoals laptops, smartphones en e-books, niet te lang vlak voor het slapengaan. Het licht van deze schermen kan uw slaap verstoren.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Zorg er daarom altijd voor dat u, voor het slapen gaan, afleiding zoekt. Dit kunt u doen in de vorm van (niet te intensief) sporten, een film kijken of, beter nog, een boek lezen. Een verstoord dag-nachtritme kan er voor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen.
Optimaliseer uw slaapomgeving: zorg ervoor dat uw slaapkamer koel, donker en stil is . Beperk schermtijd: vermijd schermen ten minste een uur voor het slapengaan om blootstelling aan blauw licht te verminderen. Mindfulness en ontspanning: pas ontspanningstechnieken toe, zoals diepe ademhaling of meditatie, om de geest te kalmeren.
Op je zij slapen
Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn.