Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als 'functionele voeding'. Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Fenylethylalanine en endorfine
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Hunkeren naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. In het bijzonder kan een hunkering naar chocolade wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
De belangrijkste reden achter het verlangen naar chocolade is dat het verbindingen bevat die de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine veroorzaken, die ervoor zorgen dat we ons goed voelen en minder gestrest zijn . Het is niet verrassend dat sommige mensen een verlangen naar chocolade krijgen tijdens stressvolle situaties.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden.
Waarom chocolade zo bevredigend kan zijn om te eten. Hun onderzoeksresultaten suggereren dat mensen vooral van chocolade houden vanwege het gevoel en de textuur van het vetgehalte op de buitenste lagen dat in onze mond afbreekt terwijl we kauwen .
Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons vreugde brengen . Chocolade bevat iets dat endorfines heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons een gelukkig gevoel geven. Wanneer we chocolade eten, is het alsof we een kleine uitbarsting van geluk krijgen.
Chocolade Er is niets beter dan een goed stuk chocolade. Het is rijk, romig, zacht en het zorgt ervoor dat we ons even zo-o-zo goed voelen, dat is het dan; totdat het schuldgevoel van de calorieën toeslaat . Chocolade is toevallig een van mijn favoriete zoetigheden.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt . Houd in plaats daarvan gezondere snacks bij de hand. Eet kleinere repen - bijvoorbeeld uit een verpakking met een leuk formaat - in plaats van repen van normaal formaat. Vermijd het eten van chocolade doordeweeks, zodat je het in het weekend als beloning kunt eten (maar niet te veel!).
Chocolade is verslavend omdat het suiker en vet bevat die de beloningsroutes in de hersenen activeren . Over het algemeen worden sterk bewerkte voedingsmiddelen, waaronder chocolade, als verslavender beschouwd dan voedingsmiddelen met minimale bewerking.
Bovendien bevat chocolade kleine hoeveelheden cafeïne en theobromine, die een stimulerend effect kunnen hebben en kunnen bijdragen aan hunkering . Voedingstekorten: Sommige experts suggereren dat hunkering naar chocolade de manier van het lichaam zou kunnen zijn om een behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, te signaleren.
Verlangen naar chocolade komt voort uit suikerverslaving
Het spreekt voor zich dat chocolade een hoge hoeveelheid suiker bevat. En deze suiker is verslavend tot een punt van geen weg terug. Dus als je een onnatuurlijke behoefte hebt aan chocolade, ben je misschien op weg om een suikerverslaafde te worden.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.