Conclusie. Deense onderzoekers vinden een verband tussen regelmatig chocolade eten en een lager risico op een veelvoorkomende hartritmestoornis, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het om een oorzakelijk verband gaat.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola) een zware maaltijd. roken.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Oorzaken hoge hartslag
inspanning; koorts; jezelf ergens over opwinden; angst, stress of boosheid.
Hartkloppingen kunnen door veel dingen komen. Bijvoorbeeld stress, angst, alcohol, koffie of roken. Meestal zijn hartkloppingen niet gevaarlijk. Je kunt met je huisarts uitzoeken waar je klachten door komen.
Na het eten van de maaltijd hebben de organen extra bloed nodig voor het verteren van het eten, het hart moet dan sneller kloppen om het bloed naar de organen te brengen.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem . Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert. Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocolade is goed voor mij
Er is enig bewijs dat polyfenolen helpen de bloeddruk te verlagen en antioxiderende eigenschappen hebben. Een onderzoek uit juli 2020 van het Baylor College of Medicine, Texas, heeft gesuggereerd dat chocolade de bloedvaten van het hart gezond kan houden.
Theobromine: Chocolade bevat deze natuurlijk voorkomende verbinding die in cacaoplanten voorkomt. Theobromine kan de hartslag verhogen, wat leidt tot hartkloppingen. Tyramine: Alcohol, oude kazen, gedroogd vlees en gedroogd fruit bevatten dit aminozuur. Tyramine kan de bloeddruk verhogen en hartkloppingen veroorzaken.
Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ook andere klachten hebt bij hartkloppingen. Zoals: drukkend gevoel in je borst, moeilijker ademen of het gevoel dat je flauwvalt. Bel binnen een paar uur als de hartkloppingen blijven als je rustig zit.
In sommige gevallen is het normaal dat we een snellere hartslag hebben en moet u zich ook geen zorgen maken (bv. bij het sporten, bij stress, bij ziekte, drinken van koffie). Er zijn echter ook een aantal specifieke ritmestoornissen die aan de basis kunnen liggen van een snelle hartslag.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Een chocoladeallergie kan een reactie veroorzaken die ernstiger is dan die veroorzaakt door chocolade-intolerantie, wat soms chocoladegevoeligheid wordt genoemd. U bent mogelijk allergisch als u een van de volgende symptomen ervaart wanneer u chocolade eet: Netelroos. Kortademigheid .
Met de verwijding van het bloedvat vermindert de weerstand tegen het hart dat bloed door het lichaam pompt – het is als het verwijden van een slang ;je krijgt minder weerstand tegen het water als het wordt doorgepompt, dus het hart versnelt in om hetzelfde volume bloed door deze verbrede kanalen te krijgen.
Kan goed zijn voor je hart- en bloedvaten
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!