Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
In het Christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om eieren te eten. Maar met kippen die in het voorjaar opnieuw begonnen te leggen, waren er met Pasen dus véél eieren, té veel. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten.
Op Paaszondag stond Jezus op uit de dood. Sindsdien was Pasen een afsluitingsfeest na een periode van veertig dagen waarin de mensen geen vlees, zuivelproducten en eieren mochten eten. Dit wordt de vastentijd genoemd. Genotsmiddelen, zoals chocolade, zijn sinds de 18e eeuw ook verboden tijdens het vasten.
Er is sprake van paaseieren in de christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.
Aan het einde van de vastentijd, met Pasen dus, werden deze eieren dan ook in grote getale genuttigd. Daarnaast heeft het ei ook een symbolisch karakter. Het ei drukt voor Christenen de hoop op nieuw leven uit. Dit symboliseert ook het nieuwe leven van Jezus na het herrijzen uit zijn dood.
Maar wat hebben de paashaas en zijn gekleurde eieren met de wederopstanding van Jezus te maken? Het korte antwoord? Waarschijnlijk niets. Met Pasen herdenken christenen dat Jezus na zijn kruisiging opstond uit de dood, een belangrijke gebeurtenis binnen het christendom.
Het ei staat symbool voor nieuw leven
Ze staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en dat wordt gekoppeld aan de lente. Het stond in teken voor nieuw leven aan het begin van de lente. Pasen is de dag dat Jezus is opgestaan uit de dood en het paasei symboliseert dit als hoop voor nieuw leven.
Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd.
Het geven, kleuren en beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie. In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd.
De paashaas komt volgens negentiende-eeuwse aannames voort uit een Germaanse traditie voor het vieren van de lente en het nieuwe leven. De haas speelt een prominente rol in paassprookjes. Hij is, naast eieren, een belangrijk attribuut van het niet religieus paasfeest.
Ons woord Pasen komt, via het Aramese Pascha, van het Hebreeuwse Pesach, wat 'voorbijgaan' zou betekenen, hoewel soms ook 'mededogen' wordt genoemd als oorspronkelijke betekenis. Pascha en Pesach duiden het Joodse paasfeest aan, een lentefeest waarmee de Joden de bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren.
In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd “wakker” waren geweest.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Kun je bevruchte eieren gewoon eten? Ja, zegt Bestman. Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil.
De traditionele Poolse paasochtendgerechten zijn: Zurek (soep), witte worst, ham, eieren en mierikswortel. Zoetigheden zijn vertegenwoordigd door de paastulband, de kwarktaart en de mazurek (rechthoekige of ronde taart voorzien van verschillende soorten vulling en delicatessen).
"Er zitten heel veel goede voedingsstoffen in." Het Dagblad van het Noorden meldde vorige week dat wij Nederlanders tijdens Pasen ongeveer 35 miljoen eieren eten. Secretaris Ben Dellaert van Avined, de overkoepelende organisatie voor de pluimveevlees- en eiersector, herkent dat getal wel.
Het verhaal van de paashaas
Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Tijdens zijn zes uren aan het kruis zou Jezus verschillende uitspraken hebben gedaan, die de kruiswoorden genoemd worden; de evangeliën spreken elkaar tegen welke precies. Om drie uur 's middags hoorden omstanders Jezus hard roepen (niet volgens Johannes, waarin hij gewoon sprak), waarna hij stierf.
De kruisdood van Jezus van Nazareth wordt op deze dag herdacht. Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten.
"Het is een soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?" We eten natuurlijk niet alleen eieren, we verstoppen ze ook.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Het ei is bijna overal ter wereld symbool van nieuw beginnend leven, het teken ook van verandering (van ei naar kuiken) en van de opstanding ( door de schaal heen breken) en is dus een uitgelezen symbool voor Pasen. Het ei symboliseert de kiem van hoop op een nieuw leven .