Langer dan wanneer je een maaltijd in de koelkast zou bewaren. Door voedsel snel in te vriezen, blijven vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen grotendeels intact. Door je eten in de vriezer te bewaren gaan er veel minder vitamines verloren. Mineralen zijn nog stabieler en blijven bijna allemaal behouden.
Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Een kant en klaar maaltijd zou een gezonde levensstijl niet ondersteunen. De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren. Hierdoor behouden de ingrediënten hun kwaliteit.
Een diepvriesmaaltijd is een snelle en gemakkelijke manier om honger te stillen en helpt u te voldoen aan een deel van uw dagelijkse voedingsbehoeften, vooral als u weet hoe u de juiste voor u kiest. Over het algemeen is er niets mis met diepvriesproducten . Zo is het kopen van diepvriesgroenten en -vis net zo gezond als het kopen van verse groenten en vis.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).
Sommige diepvriespastamaaltijden kunnen een hoger natrium- en vetgehalte hebben . Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest en opties kiest die passen bij uw dieetbehoeften. Bovendien kan de kwaliteit van ingrediënten per merk verschillen. Zoek naar merken die zich inzetten voor het gebruik van verse, hoogwaardige ingrediënten voor de beste resultaten.
Ze bekeken onder andere Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Apetito, Uitgekookt en Maaltijdservice.nl. Grote winnaar bij dit onderzoek was Uitgekookt. Chef kok Pierre Wind beoordeelde deze maaltijden met een goed. Perfecte smaak en goed in balans.
Ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevatten doorgaans minder voedingsstoffen en vezels en meer suiker, vet en zout vergeleken met onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden van ultra-bewerkte voedingsmiddelen zijn frisdrank, verpakte koekjes, chips, diepvriesmaaltijden, gearomatiseerde noten, gearomatiseerde yoghurt, gedistilleerde alcoholische dranken en fastfood.
Naast het verbeteren van de smaak van diepvriesproducten, wordt natrium ook gebruikt om de versheid te behouden en de textuur en het uiterlijk van maaltijden te verbeteren ( 2 ). Hoewel diepvriesmaaltijden niet worden aanbevolen als onderdeel van een voedzaam, uitgebalanceerd dieet, kunnen ze een gemakkelijk en handig item zijn om bij de hand te hebben als je weinig tijd hebt.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Net als bij alles is matiging de sleutel. Kiezen voor een dieet dat uitsluitend bestaat uit diepvriesmaaltijden voor een langere periode is misschien niet de meest verstandige keuze vanwege hun potentieel hoge natriumgehalte en tekorten aan essentiële voedingsstoffen.
Diepvriesproducten zijn het toppunt van gemak . Het schoonmaken, plukken, in blokjes snijden en hakken is voor u gedaan. Wat u ook kiest, het is allemaal voorbereid, klaar om uit uw vriezer te halen, op te warmen en te serveren.
Er is vaak een misvatting dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het volledig veilig is, omdat alle bacteriën worden vernietigd door vriestemperaturen. Helaas is dit niet het geval. Invriezen doodt geen schadelijke bacteriën in voedsel . De bacteriën blijven in leven, maar worden slapend (inactief) bij vriezertemperaturen van -18°C en lager.
Belangrijkste punten: Diepvriesmaaltijden kunnen een voedzame optie zijn, vooral als ze vol zitten met groenten, magere eiwitten en volkoren granen . Kies diepvriesmaaltijden die gemaakt zijn van volwaardige voeding. Het is het beste om ultrabewerkte diepvriesmaaltijden te beperken die additieven bevatten zoals carrageen, dinatriuminosinaat en natriumbenzoaat.
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
De ideale maaltijden om in te vriezen zijn: goulash, stoofvlees, soep, spaghettisaus, konijnstoofpotjes en natuurlijk ook balletjes in tomatensaus.
Bevroren yoghurt: Bevroren yoghurt heeft vaak minder vet en cholesterol dan gewoon ijs . Een persoon kan het etiket van het voedsel controleren op toegevoegde suiker. Zuivelvrije ijsjes: Deze alternatieven bestaan uit amandel-, kokos-, soja- of havermelk en hebben vaak minder verzadigde vetten.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.