Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Door een hoge concentratie zout in het blancheerwater te gebruiken (2 eetlepels per liter water) worden de sperziebonen snel malser, zodat hun heldergroene kleur behouden blijft . De grote hoeveelheid zout in het blancheerwater dringt door in de stevige schil van de bonen om ze vollediger te kruiden dan kleinere hoeveelheden zouden doen.
Zout uw water: Net als pasta is zout cruciaal om groene bonen smaak te geven tijdens het koken . Om te controleren of u genoeg zout in uw water hebt gedaan, proeft u het. Het zou ongeveer net zo zout moeten zijn als zeewater. Controleer uw groene bonen: Controleer altijd of uw groene bonen naar wens gaar zijn voordat u het water afgiet.
Vul een middelgrote pan voor tweederde met water, voeg een eetlepel koosjer zout toe en breng aan de kook op hoog vuur. Wanneer het water kookt, voeg je de sperziebonen toe en roer je voorzichtig tot het water weer kookt. Kook tot ze net gaar zijn, maar niet papperig, ongeveer 4 tot 4 ½ minuten.
Wat het koken betreft, kan het zijn dat u de taaie sperziebonen niet gaar genoeg kookt .
Onvoldoende gekookte sperziebonen zijn een ander piepend hapje. De verklaring voor het piepen is het afwisselende "plakken en geven" van het elastische oppervlak van het eten tegen het onbuigzame glazuur van tanden .
Aan de andere kant, groene bonen gekookt in ongezouten water duren langer om te koken en worden flauw en dof. Zo kun je de wetenschap in actie zien: Voeg ¼ kopje keukenzout en 1 pond gesneden groene bonen toe aan 2 liter kokend water. Breng het water weer aan de kook en kook gedurende 6 minuten.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .
De juiste manier om groene bonen te koken met de weekmethode is om ze een nacht of ten minste 3 tot 4 uur voor het koken in water te weken . Een lange weektijd helpt om de groene bonen zachter te maken en verkort zo de kooktijd en bespaart gas.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard . Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
“Kook een keertje pasta of groenten in zowel gezouten als ongezouten water. Dat is een wereld van verschil. Doordat je het zout al in het begin van het kookproces gebruikt, zal je gerecht een diepere en meer gelaagde smaak hebben, omdat het zout zo diep kan doordringen.
Een beetje boter, gehakte knoflook en citroen-peperkruiden zijn alles wat u nodig hebt om verse sperziebonen optimaal tot hun recht te laten komen.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
Zout het water (per liter water, schat een eetlepel koosjer zout) , dit brengt de sperziebonen tot leven en verbetert hun smaak. Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten. Terwijl de bonen koken, vul je een grote kom met koud water en ijs.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Voor hete groenten, sauzen, stoofschotels en soepen kan een slowcooker of chafing dish op de lage stand worden gebruikt om het eten warm te houden . Net als in een oven, als u van plan bent om eten langer dan een uur te bewaren, kunt u een verandering in textuur of smaak opmerken.
Doe een paar stukjes aardappel in de pan . Het zal wat van het zout absorberen. Misschien heb je geluk als je het water afgiet, vervangt met vers water en kleine nieuwe aardappelen toevoegt. Aardappelen absorberen het zout goed en smaken heerlijk met sperziebonen.
Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen. Met andere woorden: een snufje zout zorgt voor een subtiele, maar belangrijke smaakboost!
Instructies. Raw pack of hot pack in potten met 1 theelepel inmaakzout per liter indien gewenst. Om raw pack te maken: Vul potten strak met rauwe bonen.
Kook ze in vrolijk kokend water tot ze zacht zijn en een beetje krom zijn, gooi ze dan in olijfolie en een kneepje citroen . Geen gepiep.
U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.
Zoals hierboven besproken, kunnen te lang gekookte sperziebonen worden herkend aan hun saaie, olijfgroene kleur en hun papperige textuur . Te lang koken kan ook leiden tot verlies van voedingsstoffen.