Het kaliumgehalte van groente is namelijk erg verschillend. Zo bevat tomaat, spinazie, prei en postelein meer kalium dan bijvoorbeeld aubergine, pompoen of kool. Kalium is oplosbaar in water. Kook groenten en aardappelen daarom in weinig water.
Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, kapucijners en linzen, zijn kaliumrijk. Als u ze eet, neem er dan liever geen aardappelen bij maar bijvoorbeeld rijst. Broodbeleg zoals chocoladepasta, hagelslag, pindakaas en appelstroop zijn kaliumrijker dan jam en honing. Wissel ze regelmatig af.
Het kaliumgehalte van groente kan per soort erg variëren: Veel kalium: spinazie, postelein, zeewier, koolrabi, spruitjes, broccoli, tuinbonen, paddenstoelen en tomaat. Minder kalium: alle gekookte groenten.
Kalium wordt via je voeding opgenomen en als er te veel kalium aanwezig is, kan je lichaam dit uitplassen via de nieren. De nieren scheiden normaal gesproken 85-90 procent van het ingenomen kalium uit via de urine en ongeveer 10 procent gaat verloren via transpiratie en ontlasting.
Spierverlamming of spierzwakte, zoals slappe benen of armen. Uw hart klopt anders dan normaal (hartritmestoornis). Uw hart klopt te snel, te langzaam of niet regelmatig. In erge gevallen kunt u een hartstilstand krijgen.
Kaas bevat geen kalium. Vlees(waren), kip, gevogelte en vis.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Zo kan je kiezen voor bruine rauwe hazelnoten, blanke rauwe hazelnoten en blanke geroosterde hazelnoten. Hazelnoten bevatten per 100 gram 650 mg kalium. Ze zijn uitstekend te consumeren als snack, maar ze kunnen ook eenvoudig door verschillende gerechten worden verwerkt.
Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Vlees, kip en vis bevatten veel kalium. Eet hiervan niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 100 tot 125 gram per dag. Het is ook mogelijk om digitaal uw kaliuminname bij te houden.
Overmatig gebruik van kalium tabletten of te veel alcohol kan ook zorgen voor een te hoog kalium. Dit laatste gebeurt doordat alcohol zorgt voor spierafbraak. De spier bevat kalium, maar doordat deze beschadigd raakt, komt kalium vrij en belandt in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat een te hoog kalium.
Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe. Alle soorten zoet beleg, pindakaas en sandwichspread zijn toegestaan.
Kortom: tomaten zijn een andere vrucht met een hoog kaliumgehalte die waarschijnlijk beperkt moet worden in een dieet voor nierpatiënten. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen een belangrijke component van natrium in de voeding zijn.
Komkommer bevat heel veel water (96%). De grote hoeveelheid water in komkommer zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam makkelijk worden afgevoerd. Verder houden komkommers je nieren in top vorm. Ze verminderen namelijk het niveau van urinezuur in je lichaam, en dit is gunstig voor je nieren.
Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.
Een laag gehalte aan kalium (minder dan 250mg kalium per 100 gram fruit) bevatten de volgende soorten fruit: • Aardbeien (vers, op siroop blik/glas); • Abrikozen op siroop (blik/glas); • Ananas (vers); • Appel (vers); • Appelmoes (blik/glas); • Blauwe bessen (vers); • Bosbessen (vers, op siroop blik/glas); • Bramen ( ...
De normaalwaarde van kalium in het bloed ligt tussen de 3,5 en 5,1 millimol per liter. Via een bloedtest kan achterhaald worden of er sprake is van een tekort of een teveel aan kalium.
Verschillende medicijnen kunnen de kaliumspiegel verhogen, waaronder NSAID's, aldosteronantagonisten, penicilline G, kaliumsparende diuretica, angiotensine-II-receptorantagonisten, aminoglycosides, succinylcholine, ACE-remmers en bètablokkers.
Bij een tekort aan kalium kunnen er klachten ontstaan. We spreken dan van hypokaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
Sinaasappels of sinaasappelsap bevatten ook veel citraat, maar vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur is het beter om hier niet te veel van te drinken. Het is goed om elke dag minstens 2 stuks fruit te eten, waarbij je regelmatig citrusfruit en bessen kiest. Citraat wordt ook vaak voorgeschreven als medicijn.