Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: Volkorenbrood.
Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen) maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Sommige broden zijn voedzamer dan andere. Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood.
" Sodabrood is een goede keuze omdat er in plaats van gist zuiveringszout wordt gebruikt, waardoor het minder opgeblazen wordt ." Dat is niet het enige gezondheidsaspect van Iers brood, zegt Dr. Williamson.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Beide soorten brood gebruiken bloem en bevatten geraffineerde koolhydraten. Zuurdesembrood zou als gezonder worden beschouwd omdat het een gefermenteerd voedsel is met een lager glutengehalte, waardoor het gemakkelijker te verteren is.
Voordelen. Dik gesneden brood met een gelijke mix van wit en volkorenmeel en rijk aan calcium. †Hovis ® Best of Both ® is rijk aan calcium, wat bijdraagt aan het behoud van normale tanden en botten , wat regelmatig gegeten moet worden als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet en levensstijl.
Granary brood lijkt misschien gezonder dan wit brood, maar tenzij het specifiek als volkoren granary (of granary wholemeal) wordt gelabeld, bevat het niet veel meer vezels dan wit brood . Volkoren granary brood bevat bijna twee keer zoveel vezels als standaard granary brood en bijna drie keer zoveel als wit brood.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit.
Volkorenbrood
Dat betekent dat het de voedingsstoffen levert die in de hele korrel zitten, waaronder een goede hoeveelheid darm-gezonde vezels, vullende eiwitten en energiegevende koolhydraten. "Volkorenbrood bevat meer vezels (dan witbrood), dus het is beter voor de darmgezondheid en spijsvertering," zei Rissetto.
Het allerlekkerste volkorenbrood van Nederland, dat koop je bij Bakkerij 't Stoepje, zo oordeelde De Consumentenbond. Een smaakpanel testte de volkorenbroden van vijftien supermarkten en landelijke bakkerijketens. Het fijn volkorenbrood van Bakkerij 't Stoepje wordt vooral geroemd om de versheid en smaak.
De Powerseed-variant is het gezondste Dave's Killer Bread dat je kunt kopen. Het bevat minder toegevoegde suiker dan het originele 21 Grains and Seeds van het merk, maar bevat nog steeds gezonde hoeveelheden vezels (4 gram) en eiwitten (en 5 gram). De ongezondste: Raisin' the Roof.
Roggebrood is een donker, dicht brood met een kenmerkende aardse smaak en veel ijzer, kalium, calcium, zink en oplosbare vezels. Roggebrood wordt als voedzamer beschouwd dan tarwebrood . Het is niet alleen supervullend, maar bevat ook meer vezels en B-vitamines dan tarwebrood.
Brood is een UPF
Ultrabewerkte broden bevatten vaak weinig vezels omdat de goede eigenschappen uit het meel zijn gehaald. En veel broden bevatten additieven, waaronder conserveermiddelen, emulgatoren en stabilisatoren, die nu in verband worden gebracht met aandoeningen zoals slechte darmgezondheid.