Vezelrijk Groente en fruit zijn rijk aan vezels. Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie.
Sinaasappel
Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen. Daarnaast werkt het ook bloedsuiker verlagend, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren. Kan je je glas appelsiensap toch niet missen? Dan drink je het best aangelengd met water.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Over het algemeen wordt het consumeren van één tot twee middelgrote sinaasappels per dag als veilig en gezond beschouwd voor de meeste mensen. Sinaasappels zijn een rijke bron van vitamine C, vezels en andere essentiële voedingsstoffen, en het opnemen ervan als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan een scala aan gezondheidsvoordelen opleveren.
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Gezondheidsrisico's van sinaasappelen
Sinaasappels bevatten veel zuur, en dat kan de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verergeren . Als u bètablokkers gebruikt, kunnen te veel sinaasappels uw kaliuminname verhogen en leiden tot nierschade.
De beste tijd van de dag om sinaasappels te eten
Om alle voedingsstoffen uit sinaasappelen op te nemen – en dit geldt ook voor alle andere vruchten – is het het beste om ze op een lege maag te eten, dat wil zeggen 's ochtends bij het ontbijt, na een nacht rusten of vasten, of als tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden door .
Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola.
Het sinaasappelvlees en de schil bevatten beide vezels, een belangrijke voedingsstof die helpt bij het onderhouden van regelmatige stoelgang . Een hele, ongeschilde sinaasappel levert 8 gram vezels, wat ongeveer een derde is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de Dietary Guidelines for Americans voor 2020-2025.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Wat is een goed instant laxeermiddel? Voor voedingsmiddelen die als natuurlijk laxeermiddel werken, probeer pruimen of pruimensap . Zoutoplossing laxeermiddelen, die uw ontlasting zachter maken en de darmen helpen samentrekken, werken snel.
Zure vruchten zoals sinaasappels en tomaten kunnen maagpijn verergeren . Kies in plaats daarvan voor opties met een laag zuurgehalte zoals bananen, meloenen en avocado's. Deze vruchten zijn mild voor de maag en kunnen verlichting bieden bij maagklachten.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Sinaasappelen zijn vullend en zitten vol vitaminen, mineralen en plantaardige stoffen die chronische ziekten helpen voorkomen, visceraal vet verminderen , je gehydrateerd houden en de spijsvertering bevorderen.
Sinaasappelschillen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij de behandeling van veel spijsverterings- en maag-darmproblemen, zoals diarree, brandend maagzuur en zuurgraad .
Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een sinaasappel is dit ongeveer 50 milligram. Vitamine C is cruciaal om je weerstand op peil te houden. Belangrijk voor wie eens een nachtje doorwerkt of als je voor een aantal drukke weken staat.
Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt.
Over het algemeen geldt dat als u graag sinaasappels eet en ze geen ongemak veroorzaken, u ze prima kunt eten als onderdeel van uw avondmaaltijd of tussendoortje .
Sinaasappels zijn een andere geweldige zoete snack waar je van kunt genieten zonder veel calorieën of suiker te consumeren. Ze zijn ook een goede manier om je vitamine C-inname te verhogen. Een typische navelsinaasappel bevat bijna 14 gram suiker en ongeveer 77 calorieën.
- Bewaar je sinaasappels op kamertemperatuur, dan zullen ze sappiger zijn dan wanneer ze in de frigo werden gestockeerd. In de fruitschaal (of een andere locatie buiten de koelkast) zijn ze ongeveer een week houdbaar. - Wil je ze langer dan een week bewaren, dan leg je ze best onverpakt in de koelkast.