Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten.
Bovengenoemde klachten zijn de klassieke symptomen van lactose-intolerantie. Ze kunnen acuut en chronisch zijn. Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Is er behandeling voor deze ziekte? Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Er is sprake van een lactose intolerantie wanneer je lichaam moeite heeft met het verteren van melk en melkproducten zoals kaas en room maar ook bepaalde soorten brood. Dit veroorzaakt vooral maag- en darmproblemen zoals buikkrampen, diarree, winderigheid en opgeblazen gevoel.
Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.
Een Lactose Tolerantie Test wordt uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er sprake is van lactose-intolerantie, bijvoorbeeld als je last hebt van bovenstaande klachten zonder andere duidelijke oorzaak.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden.
Welke producten mag iemand met lactose intolerantie wel? Daarin is nog genoeg keuze. Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie. Meer weten over lactose intolerantie?
Klachten en soorten
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken.
Dan kun je een speciale lactose-intolerantie DNA-test doen. Deze test werkt met een klein staafje waarmee je wat wangslijmvlies afneemt, waarna het DNA dat daarin zit onderzocht wordt. In het DNA kunnen kleine variaties zitten die ervoor zorgen dat je minder lactase aanmaakt en dus minder goed lactose kunt verteren.
De allergische reacties kunnen zeer snel optreden. 30 minuten na het binnenkrijgen van koemelk kan jouw kindje al last krijgen van bijvoorbeeld braken of ademhalingsproblemen. Maar symptomen van koemelkallergie kunnen ook pas later optreden. Denk aan huiduitslag, buikpijn of diarree.
Na 24 uur is het grootste deel van de lactose omgezet. Er blijft wel een kleine hoeveelheid lactose aanwezig (5-30% van de oorspronkelijke hoeveelheid). Het enzympreparaat is alleen te gebruiken in gewone melk, dus niet in babyvoeding, kant-en-klare pap of zure melkproducten als yoghurt of karnemelk.
Lactose vind je uitsluitend in zuivel. Je hoeft je wat dat betreft dus geen zorgen te maken over alle mogelijke groenten, fruit, vis, vlees, peulvruchten, noten, zaden, enzovoort. Ook plantaardige melk heeft niets met zuivel te maken en is de perfecte vervanging voor alle gerechten. Er bestaat ook lactosevrije koemelk.
Meestal wordt lactose intolerantie al op jonge leeftijd vastgesteld, als de diagnose eenmaal gesteld is kun je maatregels nemen om de intolerantie te managen. Echter kunnen voedingsintoleranties zich ook ontwikkelen naarmate iemand ouder wordt.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Tijdens het rijpingsproces voeden de melkzuurbacteriën zich namelijk met de aanwezig lactose. Hoe langer de rijping, hoe lager het lactosegehalte. Bij oudere kaas is de hoeveelheid lactose bijna verwaarloosbaar en is de kans groot dus dat je hem nog kan eten als je lactose-intolerant bent.
Ook wie gevoeliger is voor koemelk (lactose) heeft hevigere huidirritaties, net zoals een glutenintolerantie (graanproducten) eczeem kan aanwakkeren. Die link wordt echter niet altijd gelegd. Bovendien reageert elk van ons anders op wat we eten en drinken.