Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Is geklaarde boter gezond? Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze.
Wat kun je met geklaarde boter doen? Deze pure botersoort bevat dus geen vetvrije melkbestandsdelen meer. En dat is fijn als je op hoge temperaturen wilt gaan bakken. Die vetvrije melkbestandsdelen zijn namelijk de reden waarom gewone roomboter kan verbranden bij een rookpunt van 120 graden Celsius.
Wat is ghee? Ghee, ook wel bekend als Indiase geklaarde boter, is een type boter dat ontdaan is van water en melkbestanddelen door middel van een verhittingsproces. Dit resulteert in een pure botervet met een rijke, nootachtige smaak en een hoog rookpunt, wat het ideaal maakt voor koken en bakken.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Als je geklaarde boter maakt, schep je melkbestanddelen van de bovenkant van de gesmolten boter en laat je het vrijgekomen water op de bodem van de pan achter. Het spul in het midden, het vloeibare goud, is 100% puur botervet.
Beurre noisette en boter klaren
Beurre noisette en geklaarde boter zijn beide gemaakt van alleen roomboter, maar zijn toch heel verschillend. Bij de beurre noisette maken we gebruik van de smaak van de verkleurde eiwitdeeltjes. Bij geklaarde boter willen we de eiwitdeeltjes er juist uit hebben.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Roomboter geeft een lekkere smaak af aan je vlees, olie kan een hogere warmte aan in de pan. Je kan er ook voor kiezen om een combinatie van roomboter en olie te gebruiken. Kies voor roomboter en niet een andere soort boter met toevoegingen.
Gekoelde ghee kan tot een jaar bewaard worden, zelfs als deze geopend is .
Met de melkbestanddelen in de zeef, houdt u geklaarde boter over, of zoals het soms wordt genoemd, vloeibaar goud. Als u het op kamertemperatuur laat staan, stolt de vloeistof en kunt u het veilig in de voorraadkast bewaren in een luchtdichte pot gedurende enkele maanden . U kunt het ook tot een jaar in de koelkast bewaren.
Voordelen van geklaarde boter
Dat klopt, maar ook geklaarde boter kent een aantal voordelen. Geklaarde boter kan beter tegen verhitting op hogere temperaturen waardoor je er veel beter in kan bakken zonder dat de boter verbrandt. Geklaarde boter kun je veel langer en beter bewaren.
De conclusie. Als je alleen kijkt naar calorieën en vetinname, maakt het niet uit of je ghee of boter kiest . Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt wel extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt.
Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Boter is rijk aan butyraat, een type korteketenvetzuur dat in verband is gebracht met verschillende voordelen. Butyraat wordt ook geproduceerd door de nuttige bacteriën in uw darmen en wordt gebruikt als energiebron voor de cellen in uw darmen ( 12 ).
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K en bevat geen zuivel. Dit is ideaal voor mensen met een lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Ook is deze boter beter om te verhitten dan normale boter.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
Chefs zweren erbij, maar voor de meesten onder ons blijft boter gewoon boter, toch? Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen. Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water.
Hoe lang is geklaarde boter houdbaar? Terwijl ghee houdbaar is bij kamertemperatuur, is gewone geklaarde boter dat niet en moet in de koelkast bewaard worden . Maar het heeft daar een langere houdbaarheid met minder risico op ranzigheid dan gewone boter omdat je zowel de melkbestanddelen als het overtollige water hebt verwijderd.
Schep het resterende gouden botervet in een schaal en gebruik het om zeevruchten in te dippen, groenten te sauteren of een saus te maken . Je kunt het ook in een luchtdichte container bewaren gedurende 6 maanden tot een jaar zonder koeling.
Geklaarde boter, soms ook wel getrokken boter genoemd, is een vorm van "schone" boter waarbij bepaalde vaste stoffen worden verwijderd en alleen het pure botervet overblijft . Ongezouten boter wordt langzaam gesmolten, waardoor de vaste melkbestanddelen zich kunnen scheiden van de transparante gouden vloeistof en al het water kan verdampen.