Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Spoel rauwe groenten en fruit grondig af onder stromend water voordat u ze eet of bereidt, vooral fruit dat geschild of gesneden moet worden - zoals cantaloupe en andere meloenen. Bacteriën kunnen op de buitenste schil of schil zitten. Gebruik geen zeep, schoonmaakmiddelen of bleekoplossingen om producten te wassen.
Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog.
Rauwe en slecht gewassen groenten en fruit kunnen een risico vormen voor Toxoplasma , Norovirus, Hepatitis A-virus en Listeria monocytogenes.
Maar helaas brengt tuinieren ook het risico op een toxoplasmose-infectie met zich mee, omdat de Toxoplasma-parasiet zich graag in de grond nestelt. " Het risico om geïnfecteerd te raken is nog steeds laag ", legt What To Expect When You're Expecting uit, maar het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen met een broodje in de oven.
In de Verenigde Staten wordt 1 op de 1.000-8.000 baby's geboren met toxoplasmose.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het toevoegen van azijn aan het water (1/2 kopje gedestilleerde witte azijn per 1 kopje water), gevolgd door een spoeling met schoon water , vermindert bacteriële besmetting, maar kan de textuur en smaak beïnvloeden. Dep na het wassen droog met keukenpapier of gebruik een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.
Wassen onder koud stromend water .
De makkelijkste en snelste optie. Het moet koud zijn, want warm water kan ervoor zorgen dat sommige chemicaliën in het eten worden opgenomen.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.
Tijdens je zwangerschap heb je op een dag in ieder geval nodig: 250 gram groente. 2 porties fruit. 4-7 bruine/volkoren boterhammen.
Op rauwe groente en rauw fruit kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door groente en fruit goed te wassen onder stromend water. Sommige groente en fruit kun je hierna nog schillen voor gebruik.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Ook bevat ananas veel fruitsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je wilt je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden, zeker tijdens je zwangerschap. Wil je goed eten tijdens je zwangerschap? Dan hebben we een weekmenu voor je, speciaal voor tijdens de zwangerschap.
Mag ik de kattenbak schoonmaken als ik zwanger ben? Zwangere vrouwen moeten, indien mogelijk, iemand anders de kattenbak van hun kat laten schoonmaken. Dat komt omdat katten een infectie kunnen hebben die toxoplasmose (tok-so-plaz-MOE-sis) heet . Meestal krijgen katten het buiten door het eten van knaagdieren, vogels of andere kleine dieren.
Sommige experts raden aan om 6 maanden te wachten na een recente infectie om zwanger te worden. Raadpleeg uw zorgverlener als u vragen hebt over Toxoplasma en zwangerschap. eet besmet voer of grond.
De voedingsmiddelen die het vaakst betrokken zijn bij gevallen van toxoplasmose zijn: rauwe of slecht gewassen groenten en fruit, met name uit de moestuin ; rauw of onvoldoende verhit vlees; gerookt vlees en gedroogd vlees en worsten die licht gekruid zijn (minder dan 30 dagen oud), met name als ze zelfgemaakt zijn.