Aardbeien, braambessen en frambozen die beschimmeld zijn, neem je dus best meteen weg. “Ook de exemplaren die tegen de beschimmelde stukken lagen, bestudeer je best grondig. Was de overgebleven vruchten goed, tenminste als je van plan bent om ze meteen op te eten.
Als dat beschimmeld is, gooi het dan maar weg, en vlug ook, want binnenin zijn die producten dan waarschijnlijk al aangetast. Kijk goed of er beschimmelde exemplaren tussen zitten wanneer je een doosje aardbeien of bramen koopt, en zet het thuis zo snel mogelijk in de koelkast.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad.
Als je witte pluizige dingen op je bessen vindt die een beetje op suikerspin lijken , dan is dat schimmel. Schimmel is een schimmel met sporen die zich voeden met de bessen en dunne draden laten groeien die eruit kunnen zien als pluis of katoen.
Als je die binnenkrijgt, kan dat leiden tot een acute voedselvergiftiging met klachten als misselijkheid, diarree, buikkrampen en braken. Heel vervelend, maar meestal gaat het binnen een paar dagen vanzelf over. Maar er zijn ook schimmelgifstoffen die echt giftig zijn.
Bij hard fruit en harde groenten, zoals appels, peren en wortels, is de schimmel ruim wegsnijden voldoende. Bij zacht fruit, zijnde besjes, perziken, appelsienen en pruimen, gooi je idealiter de volledige vrucht weg.
Mucor spp. Mucor en Rhizopus zijn twee veel voorkomende, verwante schimmels die vooral aantasting veroorzaken in de na-oogst van fruit en groenten, maar ook kunnen groeien op bv. brood.
Een beschimmelde aardbei kan er verkleurd uitzien, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is het, als u schimmel ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft het zich niet verspreid naar de hele tros. Als dat zo is, kunt u die rotte aardbeien gewoon weggooien en genieten van de overgebleven bessen .
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Toptips om dit aan te pakken
Verwijder en vernietig aangetaste bloemen, fruit of bladeren (controleer ook de stengels) direct voordat de schimmel de kans krijgt om zich te verspreiden . Gooi ze niet in uw composthoop! Dun wat bladeren uit om de luchtstroom rond de planten te verbeteren (verwijder er niet te veel).
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt.
Water en suiker maken ze gevoelig voor schimmels
Aardbeien, frambozen en braambessen: het zijn allemaal zachte vruchten die redelijk wat water en suikers bevatten. "Net daardoor zijn ze gevoelig voor schimmels. De kans dat er kleine verwondingen en kneuzingen ontstaan - bijvoorbeeld tijdens de pluk - is groter."
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Gooi beschimmeld fruit weg, ook als er maar één plekje aangedaan lijkt. Schimmel kan zich namelijk makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je wegsnijden. De rest van het fruit kun je dan nog eten.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Aardbeienzwarte vlekkenziekte is een economisch belangrijke ziekte van aardbeien die wordt veroorzaakt door de schimmel Colletotrichum acutatum . De schimmel kan onopgemerkt blijven in aardbeienplanten tot de cruciale vruchtperiode.
Taarten, cupcakes en muffins
Net zoals overrijpe bananen ideaal zijn om te bakken, zo kunnen overrijpe aardbeien, gepureerd of gewoon gehakt en gemengd in heerlijke gebakken lekkernijen. Het internet staat vol met recepten die dit fruit gebruiken om alles wat heerlijk is aan de zomer te vieren.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Methode: We verzamelden onze gegevens door de vruchten 21 dagen lang te observeren. We deden ook onderzoek om meer te weten te komen over de fruitcategorieën. Resultaten: Onze resultaten waren dat de sinaasappel na 21 dagen nog eetbaar was en de banaan als eerste rotte. Alle andere vruchten rotten binnen 4 tot 15 dagen.
Als ze genoeg tijd krijgen, zullen die sporen uiteindelijk ontkiemen en zich verspreiden naar aangrenzende vruchten, vooral bij warmere temperaturen , zei Dr. Mitcham. Omdat schimmelsporen zo alomtegenwoordig zijn, zijn ze waarschijnlijk in kleine hoeveelheden aanwezig op de meeste verse producten die u eet.