Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
De dagelijks aangeraden hoeveelheid is een glas of twee. Drie is ook nog goed, maar meer moet dat niet zijn." Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Het goede nieuws is dat we de ideale balans kennen om zowel de gezondheid van de botten als het ijzergehalte te ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de ideale balans tussen deze problemen 500 ml (16 oz) melk per dag is . Dit is de plek die hen genoeg calcium en vitamine D geeft om gezond te blijven, maar geen negatieve invloed heeft op hun eetlust of ijzergehalte.
Maar over het algemeen is het een slecht idee om veel van één voedingsmiddel te eten. Een gezond dieet is een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, voornamelijk planten, niet te veel of te weinig. Het drinken van 1 liter melk per dag kan gezond zijn voor veel mensen, maar het kan voor sommigen problemen opleveren .
Hoeveel melk hebben volwassenen per dag nodig? Mannen en vrouwen moeten streven naar drie kopjes melk per dag. Een kopje is gelijk aan 8 ounces melk of yoghurt.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Je hebt een tekort aan vitaminen en mineralen
Je lichaam kan deze essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine B-12, calcium, magnesium en zink, niet zelf aanmaken en moet ze uit voeding halen. Een hunkering naar melk kan een teken zijn dat je dieet een aantal van deze voedingsstoffen mist.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water. Magere melk scoorde nog iets hoger met een hydratatiefactor van 1,58.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Zuivel. "Dit is een ongelooflijk belangrijke voedingsgroep voor mensen die ouder worden," zegt Stadler. "De calciumbehoefte is hoog en blijft hoog, en je kunt geen ander voedsel krijgen met zoveel calcium als zuivel." Melk, bijvoorbeeld, geeft je bijna alle calcium die je nodig hebt in drie porties van 8-ounce .
De voedingsstoffen in melk
Studies suggereren dat regelmatige melkconsumptie het risico op osteoporose en fracturen bij ouderen kan verlagen . Naast het consumeren van voedingsstoffen kunnen senioren met osteoporose het risico op vallen en fracturen verminderen door hulp te krijgen van een professionele verzorger.
Magere melk biedt alle nutritionele voordelen van koemelk, zoals veel calcium, vitamine D en eiwitten, zonder het toegevoegde vet. Dit maakt het de beste melk voor ouderen om de gezondheid van de botten te behouden en de spierfunctie te ondersteunen zonder het risico op hartziekten te vergroten.