Een rijpe aardbei is volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Als de vruchten echter nog heel hard zijn, zijn ze zeker nog niet rijp. Aardbeien: aangezien aardbeien niet narijpen, moet je ze oogsten wanneer ze voldoende rood zijn en geen witte rand meer hebben. Vouw daarbij de stengel in het midden ; de groene bladeren blijven aan de steel.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar.
Rijp fruit verraadt zichzelf. Zo lang fruit nog niet rijp is, komt er nauwelijks geur vanaf. Wanneer het fruit eetrijp is, komt er over het algemeen een aangename, zoete geur vanaf. Het fruit ruikt dan net zo als dat het moet smaken.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Aardbeien. Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe kun je zien welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene toppen.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Het kiezen en voorbereiden van producten op perfecte rijpheid maakt het verschil voor maximale voedingswaarde en smaak. Controleer op levendige kleuren, geurige geuren, gladde schil en licht meegeven bij voorzichtig knijpen – dat is een teken van ideale rijpheid.
Hoe weet je of een aardbei rijp is? Pluk alleen bessen die rood zijn, wat aangeeft dat ze volledig rijp zijn . Bessen die nog wit zijn op de bes, inclusief de schouders, moeten worden bewaard voor de volgende pluk.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Er zijn 2 soorten aardbeien: eenmaal-dragende rassen en doordragende rassen. Eenmaal-dragende rassen geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote oogst. Doordragende rassen spreiden die oogst over een langere periode (ongeveer van half juni tot eind september).
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
De Korona is een normale aardbeien soort, dit zijn echt de aller lekkerste. U kunt de planten enkele jaren laten staan. Heeft u thuis nog lege potten staan? Het is fijn om deze vol te planten.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Probeer niet om groene te plukken, maar als je een bes pakt die roze is of maar half rood, is het onze ervaring dat ze binnen 24 uur op je aanrecht rijpen. Je hoeft niets te doen – ze rijpen 's nachts vanzelf .
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeien zijn klaar om te worden geplukt wanneer ze volledig rood zijn en je ze gemakkelijk van de plant kan losmaken. Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te controleren en te oogsten zodra ze rijp zijn. Overrijpe aardbeien bederven snel en kunnen bovendien andere vruchten aantasten.
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
Meng zure bessen met een beetje suiker en laat het op het fornuis inkoken. Zo krijg je een verse aardbeiensiroop die je pannenkoeken opfleurt of je ijsavondje nog specialer maakt.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .