Fruit als avondsnack? Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Kiwi: de beste fruitsoort voor een betere nachtrust
Als er een fruitsoort is die bijdraagt aan de kwaliteit van uw slaap, dan is het wel de kiwi. Deze kleine, groene fruitsoort zit boordevol serotonine, een neurotransmitter in ons zenuwstelsel die de productie van melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, stimuleert.
Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
Ochtendstond heeft goud in de mond, en een stukje appel! Een beet van dit energievol stuk fruit doet de motor van je lichaam aanslaan. Appels bevatten veel natuurlijke suikers die je suikerwaarden 's ochtends onmiddellijk op peil brengen. Andere stukken fruit zoals bananen en appelsienen hebben hetzelfde effect.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
De beste bron van calcium is te vinden in lactose producten zoals kaas, yoghurt en melk. Calcium helpt het lichaam bij de aanmaakt van melatonine en tryptofaan. Zoals al eerder besproken dragen deze stoffen bij aan een goede nachtrust. Wanneer u lactose-rijke producten combineert met sport is het effect nog groter.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Kiwi's zijn misschien ook een van de beste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten. De slaapbevorderende effecten van kiwi's worden soms toegeschreven aan serotonine. Serotonine is een chemische stof in de hersenen die helpt bij het reguleren van uw slaapcyclus. Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit zoals kiwi's kan helpen bij het bevorderen van een betere slaap.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Drink 1 glas water vóór je gaat slapen, zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft tijdens de nacht en om dehydratatie te voorkomen. 's Nachts verlies je - omdat je altijd iets transpireert - zomaar een groot glas water, of meer als het heel warm is.
Je dag starten met een glas water ondersteunt dus eerst en vooral je spijsvertering en doet die sneller op gang komen.” Door vocht op te nemen krijg je ook sneller een verzadigd gevoel en stil je dus wat eerder je honger, ook ' s ochtends.
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorgt u er tevens voor dat u de stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Daarnaast verwarmt uw lichaam het water waardoor u ook weer extra calorieën verbrandt.
Kersensap. Kersensap is een handig natuurlijk slaapmiddel. Drink er een half glas van en je hebt meer kans dat je lekker slaapt. Kersensap is een natuurlijk middel dat tryptofaan bevat, een aminozuur dat eerst in serotonine en daarna in melatonine wordt omgezet.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.