In sommige gevallen kan de lever zo groot worden dat de lever drukt op andere organen. Hierdoor kunnen wel klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn, een opgezette buik, kortademigheid, misselijkheid en snelle verzadiging na het eten.
Lichamelijk onderzoek
Door leververvetting en leverontsteking kan de lever wat vergroot of gevoelig zijn. Jouw huisarts kan voelen door lichamelijk onderzoek als jouw lever wat vergroot is. Dan zal jouw huisarts aanvullend onderzoek aanraden.
De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van specifieke stofjes in het bloed, bijvoorbeeld; leverenzymen, eiwitten en bilirubine (galkleurstof). Deze waardes zeggen iets over het functioneren van de lever en worden daarom ook wel de 'leverfuncties' genoemd.
Klachten worden helaas in een laat stadium opgemerkt. In sommige gevallen heeft iemand pijn rechtsboven in de buik. Wanneer iemand echter klachten heeft als spierzwakte, vermoeidheid en gewichtsverlies is de aandoening vaak al in een ver stadium. Een leververvetting zorgt ook voor een tekort aan vitaminen en mineralen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Waar heb je pijn als je last van je lever hebt? Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Onderzoek en diagnose
Een echografie van de lever als eerste onderzoek, om te kijken of er uitzaaiingen in de lever zijn. Een CT-scan of MRI-scan om te bepalen of we de levermetastasen chirurgisch kunnen verwijderen. Een leverpunctie (leverbiopsie) van het gezwel, om de diagnose te stellen.
Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker. Goed om te weten: een bloedonderzoek geeft geen zekerheid of je wel of geen leverkanker hebt. Een hoger AFP dan normaal kán betekenen dat je leverkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Klachten / symptomen levercirrose
een vage buikpijn. vermoeidheid, een ziek gevoel. weinig zin in eten en gewichtsverlies. misselijkheid en overgeven.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Dit zal diverse klachten kunnen opleveren zoals: Vermoeidheid. Pijnklachten zoals hoofdpijn en rugklachten.
Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember. Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie. Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkte producten.
Vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke ribben, hoofdpijn, donkere urine en oogwit met een gelige kleur kunnen wijzen op een ongezonde lever. De kans op hepatitis, geelzucht of levercirrose wordt een stuk groter wanneer je lever aan de ongezonde kant is.
In vele gevallen geeft een afwijkende leverfunctietest geen klachten. De onderliggende aandoening kan wel tot uiting komen door bijv. het geel kleuren van de huid en het wit van de ogen. Verder kan de urine donker kleuren en kan jeuk, pijn, vermoeidheid en gewichtsverlies optreden.
Meestal geeft een vetlever geen klachten. Als je een lichte huid hebt, kan ook je huid geler worden (geelzucht). bij onderzoek kan je huisarts merken dat je lever groter is.
De schade is te zien bij onderzoek van je bloed. Je hebt meestal geen klachten. Bespreek met je huisarts of arts in het ziekenhuis of je kunt stoppen met het middel. Als je ermee gestopt bent, gaat je lever meestal weer goed werken.
Vaak zijn de eerste symptomen gewichtsverlies en slechte eetlust. De lever is vaak vergroot en hard en kan gevoelig zijn. In het begin treedt geen of lichte geelzucht op, behalve wanneer de tumor de galwegen afsluit. Levermetastasen worden vastgesteld met echografie, CT-scan en MRI.