Muffins en cake kun je ook vriezen, zorg dat deze goed luchtdicht worden bewaard zodat ze niet uitdrogen. Ook broodjes kun je invriezen, zowel verse broodjes als afbakbroodjes. Laat brood langzaam op kamertemperatuur ontdooien en gebak eventueel in de koelkast.
Ja, dat kan. Laat de broodjes volledig afkoelen voordat je ze invriest.
De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen. In een plastic zakje zullen de korstjes wel snel minder krokant worden. Als je een oven hebt, is het lekker om ze even "op te piepen".
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de broodjes een beetje nat met wat water. Dit kunt u het beste doen door uw handen onder de kraan te houden, zodat de broodjes te nat worden. Bak de broodjes voor vijf minuten in de oven.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
Wilt u ze langer bewaren? Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen).
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Je kunt in deze RVS trommel eten in de koelkast of vriezer bewaren. Zo blijft het voedsel langer vers en hoef je minder weg te gooien. De lunchbox mag ook in de vaatwasser, vriezer en oven.
Zoals ik al had verwacht, bevat het afbakbroodje een stuk minder vezels, mineralen en vitaminen dan een verse (volkoren) boterham. Daarnaast zitten er meer toevoegingen, zout en suiker in een afbakbroodje en dit is natuurlijk sowieso al minder 'gezond'.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maak de broodjes plat en laat ze ongeveer 15 minuten rijzen voordat je ze 7 minuten op 250°C in de oven bakt. Kun je pitabrood invriezen? Pitabroodjes kunnen goed worden ingevroren, en het is een prima manier om de houdbaarheid van het brood te verlengen.
Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen. Laat het wel eerst helemaal afkoelen. Voor een broodje van gemiddeld formaat zou 4 uur afkoelen moeten volstaan.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
Maarja, wat als je een brood niet op krijgt in drie dagen? Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden. Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers.
Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen: brood en gebak blijven een maand goed in de vriezer.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Als de verpakking geopend is kun je het afbakbrood in de koelkast bewaren. Ook gesmeerd brood kun je goed in de koelkast bewaren. Wil je de avond van tevoren alvast je brood smeren voor de dag erna? Dan kun je dit prima een nachtje in de koelkast laten liggen.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.