Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Melk, kaas en yoghurt zijn goede voedingsbronnen, maar ze bevatten een proteïne die weefsels rond uw gewrichten kan irriteren . Voedingsmiddelen die u kunt overwegen als niet-inflammatoire vervangers zijn spinazie, notenboter, tofu, bonen, linzen en quinoa.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Eet voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten
Het beste eet je elke dag 2 keer fruit en minstens 250 gram groente per dag. Eet ook volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose.
Overgewicht, alcohol drinken, een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren die voorkomen kunnen worden door gezond(er)e leefstijl.
Omega-6-vetzuren – Mayonaise, pindaolie en saladedressing zijn de boosdoeners als het gaat om vetzuren, die ontstekingen kunnen stimuleren .
Citrusvruchten bij reuma
Van citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen wordt weleens gedacht dat het niet goed is bij reuma. Dit komt omdat het zure vruchten zijn, en bij reuma is het belangrijk dat het lichaam niet verzuurt.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Zijn eieren goed tegen artritis? Studies tonen aan dat het regelmatig eten van Omega-3-zuren, zoals eieren, ontstekingen kan verminderen . De resultaten zijn echter heel anders als u een ei-intolerantie of -gevoeligheid hebt.
Er zijn geen aanwijzingen dat bepaalde voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren. Wél weten we dat gezond eten helpt bij het hebben van een gezond gewicht. En een gezond gewicht is weer goed bij artrose.
Sommige onderzoeken linken rood vlees en bewerkt vlees aan ontstekingen, wat artritissymptomen kan verergeren. Mensen die bijvoorbeeld veel bewerkt en rood vlees eten, kunnen hogere niveaus van interleukine-6 (IL-6), C-reactief proteïne (CRP) en homocysteïne hebben. Dit zijn markers van ontstekingen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Chocolade en artritis
Regelmatige consumptie van fytochemicaliën kan de ernst van de symptomen die gepaard gaan met chronische ziekten verminderen. De sleutel is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog cacaogehalte, idealiter 70 procent of hoger.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.