Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Mag je vlees 2x invriezen? Als je de maximale vers THT aanhoud is dit geen probleem, Let wel op dat het product tussen het invriezen niet boven de 4 C is geweest.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Nadelen vacumeren
Een primair nadeel is de noodzaak om specifieke vacuumzakken aan te schaffen, die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. De vacuumzakken zijn van kunststof dus dit kan als argument worden gebruikt dat het geen bijdrage is voor het milieu.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Voedingswaarden blijven juist door de snelle bevriezing beter behouden en het vlees is ook langer houdbaar dan vlees dat thuis wordt ingevroren. Door de speciale vacuüm diepvriestechniek, blijven ook nog eens alle vleessappen behouden wat de smaak uiteraard ten goede komt.
Door lucht uit de verpakking te verwijderen voorkomt u oxidatie en bederf. Hierdoor blijven uw vleesproducten langer vers met behoud van kwaliteit. Het minimaliseert namelijk de kans op bacteriële groei. Dit verlengt de houdbaarheid.
De rookworsten zijn vacuüm verpakt en ongeveer een week houdbaar in de koelkast bij een temperatuur van 4 °C. Bij een bewaartemperatuur van minimaal -18 °C zijn de rookworsten 3 maanden houdbaar.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Ongeopend kunt u de gerookte paling in de Vacuümverpakking 10 dagen in de koelkast goed houden. Voor de palingfilet is dit ook 10 dagen. De verse paling is maximaal 5 dagen houdbaar gekoeld in de vacuümverpakking.
Volgens Consumer Reports gaan stofzuigers gemiddeld acht jaar mee. Maar de levensduur varieert enorm, niet alleen per merk, maar ook per persoonlijk gebruik.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
De USDA raadt aan om rauwe zalm in de koelkast binnen 1 tot 2 dagen te consumeren. De temperatuur van de koelkast is ook belangrijk: zorg ervoor dat deze is ingesteld op 40 graden F of lager.
Als het vacuüm verpakt is, is het waarschijnlijk prima. Als er geen manier is voor bacteriën of lucht om erbij te komen, kan het niet bederven in een week in de koelkast, tenzij het besmet was voordat het werd verpakt, wat onwaarschijnlijk is. Staat er geen houdbaarheidsdatum op? Als dat zo is, heb je daarna waarschijnlijk nog een paar weken speling.
In het algemeen blijft vacuüm verpakt voedsel tot wel 5 keer langer goed dan niet-vacuüm verpakt voedsel. Zo kun je bijvoorbeeld vacuüm verpakte kaas tot wel 2 maanden bewaren in de koelkast, terwijl niet-vacuüm verpakte kaas slechts enkele weken goed blijft.
In tegenstelling tot andere vormen van opslag, biedt vacuümverpakt vlees een breed scala aan unieke voordelen. Zo kunnen rundvlees en gevogelte twee tot drie jaar meegaan vergeleken met normale opslag , wat het een van de beste manieren maakt om vlees te bewaren.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.