Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt.
Dit is normaal.) Wanneer u een vacuümverpakte verpakking opent, ruikt u mogelijk een licht pittige, zure of zwavelachtige geur , wat vaak het gevolg is van het feit dat de proteïne samen met zijn eigen sappen is verpakt. Melkzuur bouwt zich op in de verzegelde verpakking, wat simpelweg een teken is dat de proteïne goed is bewaard.
Terwijl deze micro-organismen een stuk vlees koloniseren, beginnen ze het af te breken, waarbij ze toxines achterlaten die enteritis of voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, potentieel dodelijk in het zeldzame geval van botulisme . De micro-organismen overleven een grondige bereiding van het vlees niet, maar verschillende van hun toxines en microbiële sporen wel.
Bedorven vlees
Gekookt vlees zonder zout kan heel gevaarlijk bederven door bacteriën zonder dat er vieze luchtjes te ruiken zijn. Boven een zoutgehalte van 1 procent merk je dat bederf veel beter, aan vieze smaak, een groenige uitslag of slijmerigheid: je moet het dan weggooien.
Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voor het koken of invriezen . Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensgebraad, biefstukken en karbonades kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden.
Slecht vlees kan na het koken vreemd ruiken of smaken . Helaas zijn pathogenen (micro-organismen die ziektes veroorzaken) geurloos, kleurloos en smaakloos, dus vlees dat lekker ruikt en smaakt, kan nog steeds ziektes veroorzaken. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, maakt het koken van slecht vlees het niet veilig.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
De eerste soort, bederfbacteriën, kunnen ervoor zorgen dat het vlees minder goed wordt en een slechte geur en smaak krijgt, maar ze zijn over het algemeen niet schadelijk om te eten. Pathogene bacteriën daarentegen, kun je niet zien of ruiken, maar ze zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Sommige mensen zetten hun eten niet meteen in de koelkast. Dit geldt met name voor vlees en zuivelproducten. Deze moeten binnen twee uur na aankoop in de koelkast worden gezet. Bacteriën op dergelijke voedingsmiddelen kunnen zich snel vermenigvuldigen .
Oven Via legt uit dat het koken van bedorven vlees weliswaar bacteriën, schimmels en andere soorten bacteriën doodt, maar dat het nog steeds niet veilig is om te eten, omdat schadelijke gifstoffen er niet mee worden verwijderd .
Rot vlees kan nu gebruikt worden om wolven te voeren . Het eten van rot vlees geeft de speler nu het Honger status effect. Rot vlees herstelt nu honger in plaats van gezondheid. Zombie dorpelingen toegevoegd, die rot vlees laten vallen als ze gedood worden.
Is er een manier om vlees te koken dat bedorven is (en nog steeds prima te eten is)? Nee. Als het eten bedorven is, is de kans groot dat je er ziek van wordt, ongeacht hoe lang je het kookt.