Alleen fruit als ontbijt is geen goede keuze als het je niet lang genoeg verzadigt. Als je een uurtje later weer trek krijgt in minder gezonde snacks, levert het je uiteindelijk niet veel op. Probeer daarom verschillende ontbijtjes met fruit uit voor jezelf.
Je kent het vast wel: je hebt ´s ochtends vroeg nog geen trek of je hebt haast. Dan pak je gauw een stuk fruit voor onderweg. Het is algemeen bekend dat het erg gezond is om dagelijks 2 tot 3 stuks vers fruit te eten. Ontbijten met fruit kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon.
Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken. Fruit bestaat bijna helemaal uit koolhydraten, een vorm van suiker. Daar zitten geen vetten of eiwitten in. Die mis je dan, dat kan al snel desastreus zijn.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Alleen fruit als ontbijt is geen goede keuze als het je niet lang genoeg verzadigt. Als je een uurtje later weer trek krijgt in minder gezonde snacks, levert het je uiteindelijk niet veel op. Probeer daarom verschillende ontbijtjes met fruit uit voor jezelf.
Hoewel er geen studies zijn die beweren dat het eten van fruit op een lege maag schadelijk is , is het altijd verstandig om ze te combineren met ander voedsel om ervoor te zorgen dat u een uitgebalanceerd dieet volgt. Opties zoals een chiapudding of yoghurtsmoothie zijn geweldige manieren om fruit in uw ontbijt op te nemen.
Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Gedroogd fruit: Gedroogd fruit kan een gezonde snack lijken, maar het bevat geconcentreerde suikers en kan veel calorieën bevatten als je er te veel van eet. Beperk je porties en kies in plaats daarvan voor vers fruit, dat meer water en vezels bevat.
Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Omdat je geen slechte en ongezonde voedingsstoffen eet, en je geen cravings krijgt, zul je makkelijk kunnen afvallen. Fruit eten zorgt voor een natuurlijke balans in je energie-inname en verzadigingsniveau waardoor je je niet zal overeten, en je makkelijker gewicht verliest.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
In tegenstelling tot groenten, die vrij kunnen worden gegeten (maar altijd zonder overdaad), is fruit een bron van suikers. Het is dus belangrijk om er niet te veel van te eten. Het kan daarom een goed idee zijn om ze tussen de maaltijden door te eten, om trek tegen te gaan en overeten te voorkomen.
Maar de gezonde melkzuurbacteriën in yoghurt worden door een lege maag niet goed opgenomen. Het agressieve maagzuur doodt het gros van de nuttige microben voordat ze de darmen bereiken. Eet eerst bijvoorbeeld een handje noten of havermout.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn uitstekende keuzes voor een lege maag. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen je metabolisme op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen. De natuurlijke suikers in citrusvruchten zorgen voor een snelle energieboost zonder een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Een appel, ananas of watermeloen vult wel goed. Dat komt door de vezels, maar vooral ook door het vocht. Net zoals water een vol gevoel geeft in je maag, doet vocht uit fruit dat dus ook. Bananen zitten ook vol met vezels waardoor je darmen even de tijd nodig hebben dat te verwerken.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Eiwitrijk ontbijt
Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en behouden van spiermassa, wat kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van hongergevoelens. Opties voor eiwitrijk ontbijt zijn onder meer eieren, Griekse yoghurt, magere kwark, noten of zaden.