Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Gebruik een wortelkelder
Verpak uw ongewassen wortels in een wortelkelder in een afgesloten container om ze maandenlang vers te houden. Wortels die goed worden bewaard, kunnen tot zes maanden vers blijven in een wortelkelder.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Als wortels te veel water verliezen , kunnen ze van knapperig en krokant naar slap en rubberachtig veranderen. Daarom moeten ze altijd goed bewaard worden.
Om rauw te verpakken: Vul potten goed met rauwe wortels en voeg hete kookvloeistof of water toe, laat 1 inch ruimte over . Om warm te verpakken: Doe wortels in een pan en bedek met kokend water. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Vul potten met hete wortels en bedek met hete kookvloeistof of water, laat 1 inch ruimte over.
De modellering onthulde ook een manier om wortels knapperig te houden: bewaar ze koud, vochtig en in luchtdichte containers . Dat betekent dat je ze niet direct in de groentelade gooit, maar in een bevochtigde, afgesloten zak bewaart.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig.
Ze blijven vers en worden niet donker als je ze in water bewaart. Als je wortels op deze manier bewaart, blijven ze 15 dagen of langer vers. Ververs indien nodig het water van tijd tot tijd.
In dozen: Om te voorkomen dat groenten die vocht verliezen, zoals wortelen, knolselderij, koolrapen en bieten, gaan verschrompelen, kunt u de wortels het beste in lagen vochtig zand of een vervanger voor turf in dozen bewaren op een vorstvrije, donkere plaats, zoals een schuur of kelder .
Invriezen: Als u van plan bent om uw wortels en sperziebonen in te vriezen voor later, raad ik u aan om ze in te vriezen nadat u ze hebt geblancheerd . Op die manier kunt u ze zo uit de vriezer halen en sauteren als u ze wilt eten!
Voeg de wortels toe aan de container en zorg ervoor dat ze volledig onder water staan. Als u de wortels niet binnen een paar dagen wilt eten, moet u het water regelmatig verversen om bacteriegroei te voorkomen. Spoel de wortels af en vervang het water elke 4-5 dagen .
Als de wortel in zoet water wordt gelegd, is hij zouter dan het omringende water, dus het water trekt in de wortel . Hierdoor wordt de wortel stijf als hij eerder slap was, of blijft hij knapperig als hij eerder knapperig was. Daarom worden gesneden wortels en selderij vaak in zoet water bewaard.
Zorg dat het water hoog genoeg is om de potten te bedekken. Doe het deksel op de waterbadcanner en breng aan de kook. Laat het, zodra het kookt, slechts 10 minuten koken (niet langer, anders worden de wortels zacht).
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Slappe producten zijn perfect geschikt voor een aantal heerlijke gerechten, dus voordat u ze in de compost gooit, kunt u overwegen ze te gebruiken in deze warme maaltijden. Een grote sudderende pan soep is de ideale opvang voor alle soorten groenten: snijbiet, spinazie, wortels, erwten, bonen, selderij, rapen, bloemkool, courgette.
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.
Bewaren: Bewaar wortels (geheel, ongeschild of al gesneden) in een bak, grote pot of afsluitbare zak vol met vers water . Onderhoud: Ververs het water ongeveer elke 4-5 dagen, aangezien het troebel en vies wordt. Eenmaal ondergedompeld blijven wortels extra knapperig en krokant tot wel 4 weken in de koelkast.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.