Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen. Heb je alleen gekookte pasta over? Voeg dan weer een lepeltje olijfolie toe om het plakken te voorkomen.
Het is niet aan te raden. De gekookte pasta gaat nog extra vocht opnemen en bij het ontdooien wordt al het vocht opgeslorpt, waardoor je dikke waterachtige pasta krijgt.
Ja, je kunt saus perfect invriezen. Helaas komt niet elke saus er weer even goed uit. Er zijn gelukkig veel sauzen die het bevriezen en ontdooien prima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed.
Doe je vers bereide pasta met saus gewoon in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking om hem veilig tot een maand te bewaren.
Het gerecht kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.
Een restje kaassaus kan je zonder probleem invriezen en later opnieuw gebruiken als saus. Het is helaas erg risicovol om de saus te gebruiken als basis voor kaaskroketten. De basis voor kroketten dient een flink stuk steviger te zijn dan de saus.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Er geldt een algemene regel… Zit er zuivel in je saus, zoals boter, yoghurt, (zure) room of eieren, dan kan je invriezen vergeten. Aangezien de binding, textuur en smaak verloren gaat, bekom je een waterige brij. Ook sauzen op basis van zachte kazen lenen zich minder goed voor de diepvries.
De pasta wordt op deze manier wel slap, maar dat is geen probleem als je het later bijvoorbeeld voor soep wil gebruiken. Gekookte pasta kan je 1 tot 3 maanden in een vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Dat kan zowel samen als apart. Als je pasta met saus mengt, is het lekker makkelijk om een maaltijd op te warmen. Als je pasta liever apart invriest, voeg dan 1 theelepel olie per 500 gekookte pasta toe.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Check eerst of je saus in een waterdicht bakje of zakjezit. Leg dit vervolgens in een grote bak met koud water in de gootsteen. Zorg dat het steeds ondergedompeld blijft en dat het water goed koud blijft. Zo is je saus al in een halfuurtje ontdooid.
Ja, je kunt gekookte pasta met zalm invriezen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het invriest. Verdeel het in individuele porties of gezinsporties. Dit maakt het makkelijker om later de gewenste hoeveelheid te ontdooien en opnieuw op te warmen zonder de hele partij te hoeven ontdooien.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
De meeste sauzen en soepen bederven snel met uitzondering van een vinaigrette, maar ook die gaat kwalitatief mettertijd achteruit. De koelkast en diepvries zijn de plaats voor alle sauzen en soepen gemaakt met bouillon, puree, melkproducten of eieren te bewaren.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Gekookte pasta invriezen, zoals spaghetti, fusilli of penne, gaat heel makkelijk en blijft zo lekker lang houdbaar.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Wat je beter niet invriest? Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room. Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in.
De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is. Laat de schotel nadien rustig ontdooien (in de koelkast) en warm deze op in de voorverwarmde oven.