Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Bloemen: schiet de broccoli in de bloei? De broccoli is gewoon eetbaar. De bloempjes staan ook erg leuk in een salade.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
Naarmate de broccoliplant groeit en de hoofdmassa van bloemetjes zich ontwikkelt, zullen andere delen van de plant hoog worden en uitbloeien tot bloemen. De bloemen zijn eetbaar en smaken naar ... broccoli! Ze zijn delicaat en het beste om over een afgewerkt gerecht te strooien, zoals ik heb gedaan in het recept van deze week.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Doorschieten is de reactie van de broccoliplant op stress – het probeert snel zaden te produceren voordat het sterft . Niet alleen warm weer veroorzaakt doorschieten, maar ook omstandigheden zoals langere daglichturen en warmere bodemtemperaturen kunnen de reactie veroorzaken.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken . Als je niet weet hoe je kunt zien of broccoli bedorven is, of wat de beste manieren zijn om broccoli te bewaren om de levensduur te verlengen, lees dan verder om erachter te komen.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Weggooien Weggooien Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak besmet raken.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
U zult misschien verbaasd zijn als u hoort dat u de broccolibloemen ook kunt eten als ze eenmaal open zijn. Broccoli raabs zijn de kleine bloeiende toppen van broccoli en ze worden beschouwd als een culinaire traktatie! U kunt ze sauteren met wat EVOO, zout en peper; ze rauw eten; of ze in uw volgende stoofpot gooien .
Helaas worden de bladeren bitter en oneetbaar zodra de plant is doorgeschoten .
Oogsten en gebruiken van spruitbroccoli
Knip de speren af als ze 10-20 cm lang zijn, voordat de bloemen opengaan . Begin met de centrale speer om meer zijscheuten te stimuleren. Paars-spruitende broccoli-speren zijn heerlijk om eenvoudig te koken, net als asperges!
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Broccoli die geel wordt, is aan het vergaan. In een arm land en als je geen voedsel wilt verspillen kan je de roosjes in de groengele beginfase van het vergaan nog wel gewoon eten, het bevat dan wel minder voedingsstoffen.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.