Mythe #1: Het eiwit is gezonder dan de dooier en vermijden ze het cholesterol. Ze zijn dus extra gezond bezig. Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Wist je dat niet alleen het wit van het ei maar ook het eigeel eiwitten aanbrengt? Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten. Verzadigd vet zit ook in koekjes, vet vlees, snacks en vette kaas.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Nee, eigeel is geen dikmaker. Integendeel: het eten van de eidooier helpt juist bij het afvallen. Dit is wetenschappelijk bewezen [24,25]. Eigeel bevat onverzadigde vetzuren (gezonde vetten) en complete eiwitten, die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt terwijl je relatief weinig calorieën binnenkrijgt.
Eieren hebben ook het voordeel dat ze weinig calorieën bevatten: de dooier van een groot ei bevat slechts 55 calorieën en het eiwit bevat slechts 15 calorieën, voor ongeveer 70 calorieën in totaal per ei. Hierdoor worden eieren beschouwd als "goed voor gewichtsverlies ", zegt Olendzki.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Vroeger waren eieren een controversiële voedselkeuze vanwege hun hoge gehalte aan verzadigd vet en cholesterol ( 8 ). Echter, alle cholesterol en vet in eieren bevindt zich in de eidooier. Eiwitten daarentegen zijn bijna puur eiwit en bevatten geen vet of cholesterol .
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Gezonde mensen mogen een ei per dag eten. Diabetespatiënten en mensen die te veel cholesterol in hun bloed hebben, beperken zich wel het best tot drie eieren per week. Hou er wel rekening mee dat de milieubelasting van eieren vergelijkbaar is met die van gevogelte. Een eitje elke dag is dus niet zo duurzaam.
Om aan een deel van deze behoefte te voldoen, kan men veilig tot 18-20 eiwitten per dag consumeren , verspreid over verschillende maaltijden om spierherstel en groei te ondersteunen. Het is echter essentieel om eiwitten uit verschillende bronnen te halen om een uitgebreide inname van alle negen essentiële aminozuren te garanderen.
Eieren toevoegen aan je dieet is misschien wel een van de makkelijkste dingen om te doen als je probeert af te vallen . Ze kunnen je een voller gevoel geven en je helpen om minder calorieën te eten gedurende de dag. Bovendien zijn eieren een geweldige bron van veel vitaminen en mineralen die vaak ontbreken in het dieet.
Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken misschien een prima keuze om maximaal een ei per dag te eten. Als u eieren lekker vindt, maar geen cholesterol wilt, gebruik dan alleen de eiwitten. Eiwitten bevatten geen cholesterol , maar wel eiwitten.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Het zit namelijk zo dat de dooier van het ei hetgeen is waarmee alle wonderen van spiergroei geschieden. Om je eiwitsynthese met 45 procent op te krikken, werkt het dus niet om de dooiers weg te mieteren en alleen de eiwitten te eten.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Eieren zijn een caloriearm voedsel dat rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Het eten van eieren kan gewichtsverlies ondersteunen, vooral als iemand ze opneemt in een caloriearm dieet . Onderzoek suggereert dat eieren de stofwisselingsactiviteit stimuleren en het gevoel van volheid vergroten.
Eieren zijn geweldig om te eten om gezond aan te komen . Ze zitten niet alleen boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen, maar ze geven je ook de energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Ze zijn ook veelzijdig, dus je kunt ze maken zoals je wilt: roerbakken, bakken, pocheren of zelfs een heerlijke omelet maken.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.