Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers.
Wat is een typisch Frans dinermenu? Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Hoofdgerecht: Een uitgebreid vlees- of gevogeltegerecht, geserveerd met een groentegarnituur, wordt geserveerd als hoofdgerecht, ook wel plat principal genoemd .
Hier hebben we een selectie van onze traditionele Franse favorieten verzameld: de in wijn gestoofde kippenstoofpot coq au vin , de Provençaalse visstoofpot bouillabaisse, een op groenten gebaseerde variant op Franse uiensoep, en meer. Schenk uzelf een glas wijn in en geniet van het koken van deze klassiekers.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Op de borrelplank liggen verschillende hapjes met veel soorten kazen. Denk aan brie, camembert, Comté, Port salut, Morbier, Roquefort. Verschillende worstsoorten en paté, chutney, vijgen confituren, rode of groene druiven, crackers, noten, dadels, abrikozen, blauwe bessen of frambozen en chocolade.
Zodra je eenmaal zit, is het van belang om je handen boven tafel te houden. Fransen vinden het namelijk onbeleefd als je jouw handen op je schoot laat rusten. Het is ook onbeleefd om je bord niet leeg te eten.
Dit zijn de Franse hoofdgerechten die getuigen van de traditionele verfijning van de keuken: eend à l'orange, cassoulet, bouillabaisse, coq au vin en meer van iconische chefs als Jacques Pépin, Julia Child, Daniel Boulud en Eric Ripert.
Frankrijk is beroemd om de heerlijke keuken en heeft veel iconische gerechten en lekkernijen om van te genieten. Een van de bekendste gerechten is natuurlijk de croissant. Andere heerlijke delicatessen zijn de quiche Lorraine, een hartige taart gevuld met spek en kaas.
In Frankrijk is de apéro traditiegetrouw een aperitief. Dat betekent géén liquid dinner, maar een gezellig begin van de vrijdagavond. Na de borrel schuiven de Fransen gezellig met elkaar aan tafel en dat is een traditie die je natuurlijk zelf ook voort kan zetten met een heerlijke Franse maaltijd!
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Een gebruikelijke Franse lunch bestaat uit: een voorgerecht (une entrée), zoals een gemengde salade, soep, terrine of paté; hoofdgerecht (le plat principal), keuze uit rundvlees, varkensvlees, kip of vis, met aardappelen, rijst, pasta en/of groenten; kaasgerecht (uit een lokale selectie) en/of een zoetigheid.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...) en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).
Vis wordt in de keuken gezien, vaak geserveerd met een beurre blanc saus, evenals wild, lam, kalveren, Charolais runderen, Géline gevogelte en geitenkaas . Jonge groenten worden vaak gebruikt, evenals de specialiteit van de regio, champignons de Paris. Azijn uit Orléans is ook een specialiteit die wordt gebruikt.
Andere nationale Franse gerechten zijn slakken met kruidenboter, uiensoep - la gratinée, fondue bourguignonne, hachis Parmentier, choucroute, foie gras, paté croûte, poulet basquaise, ratatouille, poule au pot en steack tartaar, om er maar een paar te noemen.
Franse familiemaaltijden hebben doorgaans vier gangen , hoewel er soms ook een vijfde gang bij zit. De traditionele gangenstructuur begint met een drankje en een voorgerecht (noten of crackers), aperitief genoemd.