Bedorven bladgroenten worden slap en verlept. Ook aan je hardere groenten, zoals wortel, broccoli en ui zie je dat ze niet meer vers zijn; ze verkleuren, verslappen of gaan zelfs geuren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Beschimmeld voedsel eten
Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Hoe weet ik of bloemkool niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Het heeft verschillende negatieve effecten omdat het schadelijke bacteriën, schimmels en toxines bevat. Het eten van rot fruit en groenten kan leiden tot voedselvergiftiging . Voedselvergiftiging treedt op wanneer bacteriën zoals Salmonella, E. coli of Listeria op het voedsel groeien en toxines produceren die iemand ziek kunnen maken.
Over het algemeen is het veilig om voedsel te kopen op de houdbaarheidsdatum. Houdbaarheidsdata hebben meer te maken met de algehele kwaliteit en textuur van het voedsel dan met wanneer het veilig of niet veilig is om te eten. Zolang er geen tekenen van bederf zijn, kun je het eten, maar het smaakt misschien niet meer zo vers als het ooit was .
Wanneer u uw producten moet weggooien. Volledig bedorven producten zijn slijmerig bij aanraking, zwaar gerimpeld, bleker dan de rijpe kleur (geel als ze eerst groen waren), soms beschimmeld en vaak vergezeld van een vieze geur, zegt Ahern. Als u een van deze veelvoorkomende tekenen opmerkt, is uw voedsel niet langer veilig (of lekker) om te eten .
Rogers adviseert om , als de helft of meer van de groenten slijmerig zijn , ze allemaal weg te gooien.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.