Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Het is vrij eenvoudig om te controleren of de broccoli beetgaar is. Prik met een mes of vork in het steeltje van de broccoliroosjes. Gaat dit relatief eenvoudig? Dan is de broccoli gaar.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Uiterlijk: Verse broccoli moet egaal heldergroen zijn . Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als u schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Zodra de broccolikoppen zijn geoogst en alle zijscheuten die u wilt hebben zijn afgesneden, is de plant klaar voor het seizoen. Trek hem eruit en doe hem in de compost om ruimte en voedingsstoffen te maken voor de oogst van volgend jaar .
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Alternaria is een van de meest voorkomende ziekten van broccoli, boerenkool en andere Brassica-gewassen . Het wordt soms ook wel zwarte vlekken genoemd. Het tast bladeren aan en resulteert vaak in hoofdrot.
Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen.
Prik met een vork in de broccoli om te kijken of deze gaar genoeg is. Kook niet te lang. Broccoli behoudt zijn heldergroene kleur, knapperige zachtheid en zoetheid als je hem kookt tot je met een vork door de stengel kunt prikken .
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Plaats de groenten onder stromend water - koud of warm, maar niet gloeiend heet. Gebruik je handen om de stukken zachtjes te schudden om ervoor te zorgen dat ze allemaal toegang hebben tot het water, of til ze direct onder de waterstroom om te controleren op vuil, insecten of minder verse delen.
Broccoli behoort tot de koolfamilie en staat bekend om zijn grote groene hoofden en stengels. Snoeien houdt in dat u gele bladeren verwijdert en de hoofdkop terugknipt om de groei van zijscheuten te bevorderen . De beste tijd om te snoeien is nadat de hoofdkop is geoogst, meestal in de lente tot de herfst.
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Wortelen en knollen bederven minder snel als je de aarde laat zitten. Bewaarde groenten ontwikkelen zich, waardoor het voedingsstoffengehalte daalt. Sommige worden geel, zoals broccoli, wat niet gevaarlijk is, maar minder lekker.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Bij deze kooktechniek kook je de broccoli een paar minuten. Spoel af met koud water en tadaa: de broccoli is klaar om in te vriezen of om te verwerken in je gerecht. Door de groente te blancheren, blijven de smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden. En de broccoli blijft langer goed.