De blauwvintonijn is de meest gegeten vis ter wereld en de op één na meest (wild)gevangen vis.
4. De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met een consumptie op 4,8%, 2,1% en 1,3% van de dagen.
Welke soorten worden het meest geconsumeerd? We kunnen de meest geconsumeerde soorten op twee verschillende manieren meten; op volume of op waarde. Op basis van waarde is zalm het grootste visproduct ter wereld en op basis van volume of gewicht is het tonijn .
De Atlantische haring is een van de meest voorkomende vissen ter wereld en leeft in enorme scholen. De voorraden zijn dan ook groot. Toch heeft het belang van haring als voedselvis in sommige visserijgebieden geleid tot ernstige bestandsreducties en zelfs tot overbevissing.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
pizza! Of het nu vol zit met pepperoni, kaas of andere toppings, veel mensen over de hele wereld grijpen naar deze met marinara bedekte taart als het etenstijd is. Natuurlijk heeft pizza meerdere heerlijke concurrenten.
Portugal blijft de absolute kampioen in termen van consumptie per hoofd van de bevolking. In 2017 aten de Portugezen 56,8 kg vis en schaal- en schelpdieren per hoofd van de bevolking, wat meer dan het dubbele is van het Europese niveau.
Cyclothone wordt beschouwd als het meest voorkomende visgeslacht op aarde, met schattingen dat er tot een quadriljoen exemplaren zijn (10 15 , of een miljoen miljard op de korte schaal). Hun overvloed is zo groot dat ze ook worden beschouwd als het meest voorkomende geslacht van gewervelde dieren op aarde.
Zijn bijnaam 'vreemdste vis ter wereld' dankt de maanvis aan zijn looks. Het is eigenlijk één en al kop – niet voor niets wordt hij wel 'zwemmende kop' genoemd. Ook zijn Latijnse naam 'Mola' verwijst naar zijn vorm: mola betekent molensteen, de grote platte steen die vroeger gebruikt werd om granen fijn te malen.
China is met 57.474 ton per jaar veruit de grootste consument van vis ter wereld.
Clam chowder is ongetwijfeld een van Amerika's favoriete zeevruchtenrecepten, een tegenreactie op de trend van zeevruchtengerechten met vis in plaats van schelpdieren. Dit zeevruchtenrecept is een huiselijke troost voor velen, en de romige saus en rijke smaak zijn een hoofdbestanddeel in veel huishoudens.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Vette vis. De vetste witvis soorten zijn paling, haring, makreel en sprot. Het advies van de Gezondheidsraad luidt je beter vette vis kunt eten dan magere vis, dit zijn de meest gezonde vissoorten. In vette vissoorten zitten de meeste omega 3-vetzuren, DHA en EPA, deze zijn zeer gezond.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Meest gegeten soorten
De belangrijkste soorten qua consumptie in Nederland zijn: Zalm (59,1 miljoen kilo levend gewicht)
Commercieel belangrijke soorten zeedieren zijn sardines, tonijn, meerval, scombroids, karpers, catla, rohu, murrels en hilsa .
De bristlemouths, of lightfishes , worden beschouwd als de meest talrijke vissen op de planeet, zelfs de beroemde overvloedige haring in aantallen overtreffend, en zijn ook de meest talrijke gewervelde, punt. Ze vormen de familie Gonostomatidae, die meer dan 30 soorten bevat.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
China is de heerser van 's werelds grootste visproducent. Dit Panda-land laat ver achter zich bij zijn concurrenten, waaronder India met een afstand van zes keer meer. Met een totale wereldwijde visproductie van 178,8 miljoen ton, komt een derde van de wereldwijde visproductie uit China.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Dit zijn de 15 beste gerechten ter wereld:
pizza Napoletana (Italië) Guotie (China) Khao soi (Thailand) Boter Knoflook Naan (India)
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.