Citroen(sap) of azijn Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt. Snijd een citroen in plakjes en leg een plakje op elke muggenbult. Of je kunt een beetje sap of (appel)azijn op een watje doen en deppen.
Doe een beetje azijn op een doekje of een kompres en breng het op je muggenbeet aan. Azijn ruikt niet bepaald lekker, maar toch zal je merken dat binnen de kortste keren de jeuk vermindert. Als je appelazijn in huis hebt, gebruik je dat best, want dat is het effectiefst tegen muggenbeten.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven.
Huidproblemen verminderen met appelazijn
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Uit onderzoek blijkt dat er eigenlijk maar 2 remedies zijn die echt helpen: antihistaminica en koelen. Door de plek te koelen vermindert de zwelling en de antihistaminica gaan de jeuk tegen. Antihistaminica zijn anti-allergie medicijnen die vaak zonder recept te krijgen zijn bij de drogist.
Muggenbeten behandelen
U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème. Na een aantal dagen heeft u geen last meer van de jeuk, en zal de bult weg zijn.
De eenvoud ervan maakt het een uitstekend middel tegen muggenbeten . Om witte azijn te gebruiken tegen muggenbeten, verdun je het met water in een verhouding van 1:1. Breng het mengsel voorzichtig aan op het aangetaste gebied met een wattenbolletje of een schone doek. De snel drogende aard van azijn zorgt voor een probleemloze toepassing.
Via Oma weet raad vind je ook verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je op de plek van een muggenbeet kunt smeren of deppen: het sap van aloë vera, azijn, pure alcohol, handzeep, tandpasta, een opengesneden ui, de binnenkant van een bananenschil en een papje van water met baksoda, zout of suiker.
Behandeling van een allergische reactie op een muggenbeet
Probeer de plek van de beet wat hoger te houden (houd bijvoorbeeld je been omhoog als je je op je been gestoken bent) en leg er gedurende 10 minuten een ijskompres of natte koude doek op om pijn en zwelling te verminderen. Dit kun je zo vaak doen als nodig is.
Tandpasta tegen jeuk door een muggenbeet: geen goed idee
Daardoor verlicht het de jeuk van de muggenbult snel. Maar minder bekend is dat deze stoffen de huid juist uitdrogen en irriteren als je ze te lang gebruikt.
Als je krabt (of wrijft) stroomt er meer bloed naar de bult. Hierdoor gaat de muggenbult júist erger jeuken, en raakt je huid alleen maar meer ontstoken. Hoe verleidelijk het ook is om te krabben: je kunt dus beter van muggenbulten afblijven.
Een muggenbeet kan ook voor een flinke zwelling zorgen. Door een allergische reactie wordt de bult rondom de beet dan erg groot. Dit is erg vervelend, zeker als het bijvoorbeeld om een hand, enkel, oog of de oren gaan. Buiten dat het hevige jeuk veroorzaakt, kan de zwelling ook pijnlijk zijn.
Als laatste nog een populair product met een specifieke geur waar de mug liever niet op af komt, Appel Cider Azijn. Deze azijn van Bragg wordt op veel manieren gebruikt, maar is dus ook een perfect anti-muggen product. Drink dagelijks 2-3 eetlepels van deze azijn en de mug blijft bij je vandaan.
Als je extreem veel last hebt van een muggenbeet, dan kun je via de huisarts een lichte corticosteroïd zalf voorgeschreven krijgen. Dit kan zeker verlichting geven. Pas een beetje op met gels of sticks die beloven de jeuk direct weg te halen. Dit zijn meestal lokale antihistaminica.
Raadpleeg een dokter als de volgende symptomen optreden: De zwelling, jeuk en/of pijn is zo erg dat bewegen en/of slapen niet meer mogelijk is. De zwelling meer dan een dag na de beet erger wordt, in plaats van minder. De muggenbeet ontstoken lijkt te zijn.
Citroen(sap) of azijn
Hoe zuurder, hoe beter. Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt.
Gebruik geen azijn of prikkelende stoffen op een beet. Raadpleeg een arts als de zwelling sterk toeneemt. Krab niet aan een insectenbeet, want dan verergert de jeuk en kan de beet infecteren.
Er is bewijs dat het drinken van appelazijn muggen afstoot . Het werkt door de geur die het menselijk lichaam afgeeft lichtjes te veranderen. Deze kleine verandering in geur is minder aantrekkelijk voor muggen, maar het is niet genoeg voor andere mensen om op te merken.
Tip uit grootmoeders tijd: een gekneusd weegbreeblad. Weegbree is een plant die vaak groeit in de buurt van brandnetels en bekend staat om zijn jeuk-stillende werking. Knijp het blad fijn in de hand en smeer vervolgens het sap op de muggenbeet. De zwelling zal afnemen, net als de jeuk.
Een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen muggenbeten is appelazijn. Doop een watje in appelazijn en dep dit op de muggenbeet. De appelazijn helpt de jeuk te verminderen en zorgt dat de beet sneller geneest.
Doe wat azijn op de beet
Je hebt vast een fles azijn in je keukenkastje staan. Super handig! Dep een watje in de natuurazijn of appelazijn en houd het watje een paar minuten op je muggenbeet.
#2 Sudocrème
Een andere goedwerkende zalf is de sudocrème. Normaal smeer je hem op babybilletjes, maar het werkt ook verzachtend tegen muggenbeten. Een goede tip dus als jij kleine kinderen mee hebt tijdens jouw tocht.
Hun speeksel, dat ze inspuiten om te beletten dat ons bloed stolt, kan een allergische reactie veroorzaken met dikke, rode en jeukende bulten tot gevolg. Muggen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is. Daar houden ze van.