Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Des te verser het ei, des te lastiger te pellen
Om te beginnen is het van belang hoe vers de eieren zijn. Verse eieren zijn lastiger te pellen dan eieren die al wat ouder zijn. Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit.
Hoe verser het ei, hoe moeilijker het is om te pellen na hard koken. Dat komt doordat de luchtcel, die zich aan het grote uiteinde van de schaal bevindt tussen de schaalmembranen, groter wordt naarmate het rauwe ei langer wordt bewaard . Naarmate de inhoud van het ei krimpt en de luchtcel groter wordt, wordt de schaal gemakkelijker te pellen.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Stap 2: Breng een pan water aan de kook. Stap 3: Leg de eieren in het kokende water (alle eieren moeten ondergedompeld zijn) en pas de temperatuur aan zodat de eieren 20 minuten zachtjes koken. Stap 4: Bereid een ijsbad voor en leg de eieren er na 20 minuten in. Stap 5: Laat de eieren 10-15 minuten afkoelen.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Als je ooit hebt opgemerkt dat een eierschaal harder lijkt, komt dat door de leeftijd van de kip, en niet door de kleur van het ei. Jongere kippen leggen eieren met hardere schalen, terwijl oudere kippen eieren leggen met dunnere schalen . Dit geldt voor zowel witte als bruine eieren.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Wanneer een ei heel vers is, hechten de eiwitten in het eiwit zich aan het vlies in plaats van aan elkaar. Het vlies hecht zich dan vast aan het eiwit en is niet meer te pellen, waardoor er een lelijke, gepitte buitenkant ontstaat. Dat is een onaanvaardbaar resultaat als je perfecte eieren nodig hebt voor gevulde eieren of als garnering van een...
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
De sleutel tot easy-pel eieren is om eerst het water aan de kook te brengen en dan de eieren toe te voegen. Na het koken, doe je de eieren in een ijsbad , en daar gebeurt de magie.
Ei laten schrikken
Door de plotselinge temperatuurverandering bij het laten schrikken van een ei, laat het vlies los van het eiwit en is een ei makkelijker te pellen.
Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Dit komt doordat het eiwit of "albumen" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schil. Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en is de kans kleiner dat het binnenste membraan zich aan het albumen hecht, waardoor de schil veel gemakkelijker loslaat.
Vuile schelpen verontreinigen schone kookplekken, keukengerei, voedsel of handen. Eieren hebben kleine poriën waar schadelijke bacteriën in kunnen komen. Zelfs schelpen die er schoon uitzien, kunnen bacteriën bevatten. Toch hoeven eieren niet gewassen te worden .