Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Naast warme havermoutpap kun je er overnight oats mee maken: koude havermoutpap oftewel havermout geweekt in (plantaardige) melk. Naast in een smoothie kun je het ook makkelijk gebruiken om bijvoorbeeld granola van te maken. Heerlijk met yoghurt en vers fruit bijvoorbeeld.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!
Vers fruit: bessen, bananen, appels, perziken, mango of peren. Specerijen: kaneel, pompoentaartkruiden of nootmuskaat. Natuurlijke zoetstoffen: een scheutje ahornsiroop of honing. Ongezoete of licht gezoete chocolade: geschaafde pure chocolade (met een cacaogehalte van 70% of meer)
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren. Soms hoor ik dat gekookte havermout minder zwaar op de maag ligt.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Havermout mist twee macronutriënten die je helpen om honger urenlang op afstand te houden . Vet en eiwitten zijn belangrijke ingrediënten om toe te voegen aan je havermout om je langer vol te houden. En hoewel het wel wat eiwitten bevat, is dat niet genoeg om honger op afstand te houden. Vet is het beste om je langer vol te houden.
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware 'superfood' in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Combineer rauwe havermout met melk of yoghurt, fruit, noten en zaden . Laat het een nacht in de koelkast staan voor een snel en voedzaam ontbijt. Hieronder hebben we een smakelijk recept geïnspireerd op appeltaart. (Klik door voor meer inzicht in waarom overnight oats een gezonde ontbijtkeuze zijn.)
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
50 gram havermout of havervlokken + 200 ml melk of water
Afhankelijk van de keuze voor water of melk (melk met een smaakje, plantaardige melk, of voor de romige liefhebbers; slagroom of kokosmelk, alles kan!) breng je de pap op smaak. Nu hoef je hem alleen nog met allerlei lekkers te beleggen, et voila! Smakelijk eten!