Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt. De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo'n 6% vrij karig.
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas ā¦). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Fruit met veel vitamine C, zoals aardbeien, bosbessen, kiwi, citroen, ananas, sinaasappels , enz. Omdat ze indigestie en gas kunnen veroorzaken. Vitamine C-rijk voedsel of zuur fruit kan ervoor zorgen dat de melk gaat schiften. Vermijd daarom het eten van vitamine C-rijk voedsel.
1) Spijsverteringsproblemen
Bansal zei dat het combineren van fruit en melk kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming of maagklachten . Fruit wordt snel verteerd in de maag, terwijl melk er langer over doet. Het mengen ervan kan leiden tot fermentatie en de productie van gassen, wat leidt tot ongemak.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. āFruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Yoghurtsoorten met relatief veel verzadigd vet staan niet in de Schijf van Vijf. Het gaat hierbij om āvolleā yoghurts met meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram. Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol.
Tips voor het consumeren van yoghurt
Volgens Ayurveda mag yoghurt niet worden gecombineerd met melk of room . Yoghurt is het enige "gefermenteerde" voedsel dat door Ayurveda als sattvisch wordt erkend. Yoghurt is, vanwege de zure smaak, goed voor het in evenwicht brengen van Vata, maar moet worden verminderd door mensen die een Pitta- of Kapha-balancerend dieet volgen.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriƫn worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriƫn voordat ze de darmen bereiken.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk, heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren .
Het mengen van melk met zure vruchten en citrusvruchten of ingrediƫnten is een strikt 'Nee'. Dit komt omdat de aanwezigheid van vitamine C en citroenzuur in zure voedingsmiddelen zoals sinaasappel en citroen in combinatie met melk kan leiden tot stolling en zure reflux, brandend maagzuur, maagklachten en allergieƫn, verstopte borst en verkoudheid, om er maar een paar te noemen.
Ja, je kunt zeker eieren, bananen en melk samen eten bij je ontbijt . Deze combinatie kan een goede mix van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bieden. Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten, bananen leveren natuurlijke suikers en kalium, en melk biedt calcium en extra eiwitten.
Melk en citrusvruchten worden ook niet samen geconsumeerd . Het samen consumeren van citrusvruchten en melk kan braken of maagpijn veroorzaken. Als u melk moet drinken, consumeer dan melk ten minste 2 uur na het eten van fruit.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Yoghurt en bosbessen combo is geweldig voor de gezondheid van de huid . Deze Griekse yoghurt combo, rijk aan antioxidanten en vitaminen, verheldert de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het bestrijdt vrije radicalen en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Het houdt de huid gehydrateerd en laat deze op natuurlijke wijze stralen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt.