In de eerste plaats bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie. Deze kun je het beste in de groentelade of in het vershoudgedeelte van de koelkast bewaren. Hetzelfde geldt voor koolsoorten zoals bloemkool en boerenkool.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Bewaar de sla niet bij appels, kiwi's en peren. Dan bederft het sneller. Bewaar een krop sla langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
Bewaar groenten zoals aardappels, uien en knoflook op een donkere, koele en droge plaats, maar niet in de koelkast. Bewaar rauwe groenten nooit in afgesloten bakjes of plastic zakken. Ze hebben goede ventilatie nodig om vers te blijven; anders kunnen ze slijmerig worden en snel bederven.
Leg de schone, droge bladeren op keukenpapier, rol ze losjes op tot een cilinder en doe ze in een afsluitbaar zakje. Je kunt ook een grote luchtdichte bak bekleden met keukenpapier en deze losjes vullen met groenten. Doe er nog een laag keukenpapier op en klik het deksel erop. Bewaar ze in een koud gedeelte van de koelkast .
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
U kunt ook de bodem van een plastic bak of een open zak sla bekleden met een papieren handdoek. Sluit de zakken af met een clip. Doe de sla in de groentelade . Door de papieren handdoek af en toe te vervangen, blijven de bladeren langer vers.
Keukenrol is de sleutel om een zakje sla langer vers te houden. Is je sla niet gebruiksklaar, was en droog 'm dan eerst heel grondig. Stop hem daarna samen met enkele droge vellen keukenpapier terug in de plastic zak en sluit deze luchtdicht af.
Een volledige krop sla kun je in huishoudfolie wikkelen en in de koelkast bewaren. Zo blijft de sla twee dagen vers.
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten. Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt .
Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant. Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie, prei en lente ui kun je het beste in de koelkast bewaren.
Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven. Gesneden tomaten kan je afgedekt nog even in de ijskast zetten, maar eet je best de dag nadien op.
Opslagomstandigheden Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect. De koelkast is de perfecte omgeving voor groenten. Bewaar ze in een plastic zak om vocht vast te houden. Hoe ze te verpakken Bewaar ze een paar weken goed in de koelkast in plastic zakken.
Bewaar de sla in een ander bakje .
Ze zullen vocht absorberen. Verpak de bladeren vervolgens voorzichtig in de container en bedek ze met een andere papieren handdoek voordat u ze in de groentelade legt. Verpak de bladeren niet te strak, anders hebben ze geen ademruimte (wat kan leiden tot snelle rotting).
En omdat de bladeren in zakken en dozen vaak al zijn voorgesneden, hebben ze over het algemeen een kortere houdbaarheid (drie tot vijf dagen) dan hele kroppen (één tot twee weken) na de aankoopdatum . Dus als u hele kroppen sla of bossen spinazie koopt, kunt u bepalen wanneer de bladeren worden gesneden.
Afhankelijk van het soort product kan sla over het algemeen tot 10 dagen in de koelkast worden bewaard als het goed wordt gewassen of bereid. Hoewel de meeste soorten sla doorgaans 7-10 dagen in de koelkast kunnen worden bewaard, is het het beste om vers gesneden of geraspte sla snel te gebruiken, binnen ongeveer 2-3 dagen.
Hele kroppen sla blijven langer houdbaar dan gesneden sla. Vermijd daarom het losmaken of snijden van de kroppen totdat u ze gaat gebruiken .
Koel fruit en groenten in geperforeerde plastic zakken om vocht vast te houden en toch luchtstroom te bieden . Deze zakken zijn verkrijgbaar in de meeste groente- en fruitafdelingen, zijn groen en hebben een licht ruwe textuur. Ongeperforeerde plastic zakken, de doorzichtige witte, kunnen leiden tot de groei van schimmel of bacteriën.
Of plastic zakken voor voedsel in de koelkast veilig zijn, hangt dus af van het soort zak dat u gebruikt . Gebruik voor het bewaren en conserveren van voedsel geen gerecyclede plastic zakken, plastic zakken zonder duidelijke herkomst of rode en groene plastic zakken.
Onderaan: rauw vlees, rauwe vis en andere zaken die snel bederven bewaar je het best op de onderste schappen van de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Groenten en fruit bewaar je in de groentelade. Leg fruit en groenten als het kan in een aparte lade.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Sla en andere bladgroenten
Sla en andere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie of snijbiet moet je in de koelkast bewaren. Sla moet een week of twee houdbaar zijn. Spinazie blijft niet langer dan een week houdbaar. Andere bladgroenten blijven tot 4 dagen vers in de koelkast.
Zet ze rechtop in een pot of bak gevuld met ongeveer 1 tot 2 inch water, zorg ervoor dat er geen bladeren het water raken. Zodra je je boeket hebt samengesteld, doe je een doorzichtige plastic zak over de bovenkant van de bladeren. Bewaar koriander, peterselie, dille, bieslook en munt in de koelkast.