Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Witte chocolade en melkchocolade bevatten veel verzadigd vet en toegevoegde suikers. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention wordt overconsumptie van verzadigd vet en toegevoegde suikers geassocieerd met een hoog cholesterolgehalte en een hoger risico op hart- en vaatziekten .
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht , een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Crisp en chocolade verlangens kunnen geassocieerd worden met bepaalde mooie jeugdherinneringen , waar we naar grijpen als we op zoek zijn naar een gevoel van troost of beloning. We kunnen ook verlangen naar de gevoelens van plezier die het eten van vet en suikerrijk voedsel biedt, net zoals we dat doen als we gestrest zijn.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Tekort of zoetekauw? Hunkering naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. Met name een hunkering naar chocolade kan wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten, bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Calorieën zijn de fundamentele factor voor gewichtsverlies en moeten daarom in een NEGATIEVE ENERGIEBALANS (calorie TEKORT) zitten om af te vallen. Laten we eerlijk zijn, noch melkchocolade noch cacao is eigenlijk goed voor gewichtsverlies omdat ze zo veel calorieën bevatten.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Aangezien het met melk is gemaakt, zal het je niet verbazen dat melkchocolade veel calcium bevat. Je krijgt ook kleine hoeveelheden ijzer, kalium, zink, vitamine A en vitamine K binnen. Kun je deze belangrijke voedingsstoffen ook ergens anders vandaan halen?
Consumptie van melkchocolade kan leiden tot verbetering van cognitieve functies zoals geheugen, probleemoplossing en aandachtsspanne . Onderzoekers over de hele wereld hebben deze voordelen in verband gebracht met de hoge niveaus van de flavonoïde Procyanidin (vermindert ontstekingen in de hersenen) en Thiamine (vitamine B1 die energie geeft).
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.