Havermout bevat natuurlijk gewoon koolhydraten en door het eten van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit is heel normaal. Havermout bevat per 100 gram ook meer koolhydraten dan bijvoorbeeld volkoren brood. En hoe groter je portie, hoe hoger je stijging.
Het verlaagt je risico op diabetes
Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Zoals je hierboven kunt zien, bevat havermout redelijk veel koolhydraten, maar zit er weinig suiker in. Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose.
Oorzaken van hoge bloedsuiker
Sommige voedingsproducten laten je bloedsuiker sneller stijgen. Bijvoorbeeld producten met koolhydraten die makkelijk opgenomen worden, zoals koek, gebak en snoep. Ook witte graanproducten, zoals wit brood, witte pasta en witte rijst, laten je bloedsuiker sneller stijgen.
Je bloedsuikerspiegel verlagen en een kickstart in de ochtend is essentieel, en dat kan het beste met een eiwitrijk ontbijt, vol groenten. Denk aan eieren (groenten omelet), rauwmelkse volle yoghurt/kwark of een groene smoothie met een plantaardige eiwitpoeder.
Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd kan de bloedsuikerspiegel flink toenemen. Dit komt doordat koolhydraten worden omgezet in glucose. Bij bepaalde voedingsmiddelen gebeurt dat al heel snel. Suiker- en meelproducten worden bijvoorbeeld in no-time omgezet in glucose.
Instant havermout, hoewel handig, kan leiden tot snelle pieken in bloedglucose en insulineniveaus vanwege de hogere glycemische index vergeleken met minder bewerkte voedingsmiddelen . Dit kan de delicate balans van hormonen in het lichaam verstoren, met name insuline, wat cruciaal is voor het reguleren van bloedsuikerniveaus.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Hoewel havermout zelf een lage glycemische lading heeft, kan het toevoegen van lepels bruine suiker of gedroogde noten uw koolhydraatgehalte omhoog laten schieten, en uw bloedsuikerspiegel zal niet ver achterblijven. Als u op zoek bent naar havermout die gunstig is voor uw diabetes en uw bloedsuikerspiegel zal helpen verlagen, zoek dan niet verder dan Oats Overnight.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
25 tot 30 gram havermout per dag wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels. Is een goed uitgangspunt voor het maximale wat je per dag aan havermout mag eten. Heb je een lekker havermout ontbijt gegeten, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft.
Havermout is rijk aan voedingsstoffen en wordt vaak geadviseerd bij diabetes type 2, omdat het boordevol vezels zit die ervoor zorgen dat je suikerspiegel niet zo snel stijgt.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Haver is rijk aan plantaardige eiwitten, wat goed is voor de ontwikkeling van je spieren. Daarnaast is het een bron van langzame koolhydraten, die het lichaam langdurig van energie voorzien.
Koolhydraten: Havermout bevat 65,4 gram koolhydraten per 100 gram. Dit zijn voornamelijk complexe koolhydraten, wat betekent dat ze langzaam worden opgenomen en voor een langdurig verzadigd gevoel zorgen. De hoeveelheid suikers in havermout is 15,8 gram per 100 gram.
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier.
Dat kan gebeuren! Griep, andere ziekten met koorts of een hartinfarct doen de glucose soms snel oplopen. Acute aandoeningen activeren stresshormonen die de insulinewerking tegengaan. Daarom mag u bij ziekte ook niet stoppen met de tabletten of insuline.
Bloedglucosewaarde prikken
Het is normaal dat je bloedglucosewaarde een beetje 'schommelt' in de loop van de dag. Nadat je gegeten hebt, stijgt je bloedglucosewaarde ongeveer 3mmol/l. Ongeveer 1,5 tot 2 uur na de maaltijd, is je bloedglucosewaarde het hoogst. Daarna zakt het weer.