De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel. Hier heb je de meeste kans om de onbewerkte, biologische variant van appelazijn te vinden.
ACV kan in specifieke gevallen helpen. ACV is van nature zuur, en dus kan het gebruik van ACV voor mensen met een lage maagzuurgraad helpen om de maagzuurspiegels te verhogen om de spijsvertering te bevorderen . In theorie zou dit gas en een opgeblazen gevoel kunnen voorkomen, wat een langzame spijsvertering kan veroorzaken.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels.
Een ander makkelijk natuurlijk recept voor darmreiniging is het mengen van pure appelazijn en rauwe honing. Deze darmreinigingsdrank kan een positieve invloed hebben op uw darmflora . Dat komt omdat zowel rauwe honing als appelazijn probiotica bevatten (in het geval van honing) en stoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw darmen.
De "moeder" in appelazijn is een bron van probiotica, wat nuttige bacteriën zijn die bijdragen aan een gezond darmmicrobioom . Probiotica ondersteunen de spijsvertering en kunnen zelfs de opname van voedingsstoffen verbeteren, volgens een review in Cureus in 2022. Let op: gepasteuriseerde ACV bevat geen levende probiotica.
Als GERD wordt veroorzaakt door een maagconditie met te weinig zuur, is een theorie dat het nemen van azijn maagzuur kan verhogen en de spijsvertering kan verbeteren . Een andere theorie is dat azijn kan helpen de pH van het bloed te verlagen naar een zuurdere omgeving die schadelijke pathogenen in de darmen vernietigt.
Het kan het cholesterol verlagen .
Dezelfde kleine studie die meldde dat ACV gewichtsverlies bevorderde, vond ook dat het de totale cholesterolwaarden verlaagde van de proefpersonen die het namen. Het verhoogde ook hun "goede" cholesterol en verlaagde de niveaus van triglyceriden (vetten in het bloed). Andere studies hadden vergelijkbare bevindingen.
Over het algemeen is aangetoond dat het innemen van 4 theelepels (tl.), of 20 ml, appelazijn voor de maaltijd de bloedsuikerspiegel na het eten aanzienlijk verlaagt ( 2 , 3 ). Het moet worden gemengd met een paar ons (oz.) water en vlak voor een maaltijd met veel koolhydraten worden ingenomen ( 1 ).
Ongelooflijke ontgiftende acties van ACV werken om de schadelijke toxines uit de lever te spoelen die de normale functies belemmeren . Studies onthullen dat regelmatige inname van ACV gewichtsverlies bevordert, cholesterolniveaus verlaagt, ontstekingen vermindert en de algehele gezondheid van de lever verbetert.
Appelazijn en citroensap kunnen helpen bij de spijsvertering en de gezondheid van de darmen bevorderen . ACV helpt bij het in evenwicht brengen van de maagzuurspiegels, terwijl citroensap de productie van spijsverteringssappen kan stimuleren. ACV (de moeder) heeft tientallen bacteriestammen die probiotica zijn die helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de darmen.
Ten eerste is aangetoond dat appelazijn de bloedsuikerspiegel in de ochtend stabiliseert , wat trek en overeten gedurende de dag kan verminderen. Ten tweede bestrijden de antioxidanten in cranberrysap niet alleen ontstekingen, maar bevorderen ze ook een gezond spijsverteringsstelsel, wat cruciaal is voor gewichtsverlies.
Cranberrysap, dat rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, kan een gezonde aanvulling zijn op een voedzaam dieet en een vervanging voor suikerhoudende frisdranken, maar het zal je op zichzelf geen platte buik geven . Voeg cranberrysap toe aan je dieet en trainingsregime voor de beste resultaten.
Baking soda is ook effectief gebleken bij het sneller laten smelten van vet. Het helpt bij de spijsvertering, breekt vet af en helpt je buikvet kwijt te raken. Appelazijn in combinatie met baking soda helpt de bloedsuikerspiegel te verbeteren, bevordert het gevoel van volheid en vermindert de calorie-inname.
Het azijnzuur in appelciderazijn versterkt de antioxiderende effecten van cranberrysap, terwijl de eigenschappen van het sap de spijsverterings- en metabolische voordelen van azijn verbeteren. Deze combinatie versnelt niet alleen gewichtsverlies , maar draagt ook bij aan een verbeterde darmgezondheid en algeheel welzijn.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Door het aan het producten toe te voegen werkt de citroen antibacterieel en zuiverend en dankzij zijn ontstekingsremmende werking is het een goede reiniger voor de huid.
Er is aangetoond dat ACV de insulinegevoeligheid verbetert, terwijl citroen verbindingen bevat die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel . Samen kunnen ze helpen de glucosecontrole te verbeteren en het risico op diabetes te verminderen.