Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.
Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan: Een opgeblazen gevoel. Winderigheid.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Melk, kaas en yoghurt
Zuivel bevat een soort suiker die lactose wordt genoemd. Veel mensen hebben problemen met het verteren omdat ze onvoldoende hoeveelheden van een enzym lactase hebben, legt Myers uit, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gas of constipatie.
Eet en drink bepaalde producten niet
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Een aangepaste voeding heeft nog het meeste effect tegen overdreven winderigheid: beperken van bruisdranken, vermijden van kauwgum, minder in één keer eten en de vetconsumptie beperken. Je tijd nemen om goed te kauwen, langzaam eten, en als het kan, een wandeling van een kwartiertje maken na de maaltijd.
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken.
In melk (ook van geiten en schapen) zit een specifiek soort suiker dat lactose heet. Lactose wordt in de darm afgebroken door het enzym lactase. Als het afgebroken is, kan het daarna door de darm opgenomen worden. Als je het enzym lactase niet hebt, blijft de lactose dus lekker in de darm en zorgt voor klachten.
Naast groene thee en 'verse' muntthee is gemberthee een goede optie. Gember kan namelijk verzachtend zijn. Naast gember in de thee is gember ook verkrijgbaar in capsules of gekonfijt. Koel, fris en een heerlijke geur heeft pepermuntolie.
Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen. De mate van intolerantie verschilt per persoon.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt. De meeste mensen met een primair lactase-tekort verdragen nog kleine hoeveelheden lactose.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Het is heel normaal om af en toe en scheet te laten. Soms kan er extra gasvorming in de darm optreden en dat kan klachten veroorzaken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die wordt gegeten.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Van te veel vet eten komen natte 'vettige' winden, en ook die stinken. "Darmgassen zijn normaal en ruiken niet altijd. Maar wel als je spijsvertering niet helemaal op orde is of als je gevoelige darmen hebt", legt Meijer uit. En van dat laatste hebben veel mensen last.
Eet gezond en regelmatig; sla geen maaltijden over. Kies voor vezelrijk voedsel. Maar pas wel op: ga je in één keer van witbrood en witte rijst naar alleen maar zilvervlies en volkorengranen, dan kan het zijn dat het 'gas in je darmen' even toeneemt. Rustig opbouwen is dus het advies.
Rennie® Deflatine gaat de overmatige gasvorming in maag en darmen tegen en verlicht zo snel en effectief een opgeblazen gevoel of winderigheid.
Venkelthee. Venkel heeft een kalmerende werking op de darmen en kan helpen bij het verminderen van krampen en gasvorming. Bovendien heeft venkel een positieve invloed op de spijsvertering en kan het helpen bij het verminderen van maagklachten.