De smaak van pure chocolade. De donkere chocolade heeft een intense smaak. Deze variant bevat meer cacao en minder suiker, waardoor deze niet alleen minder zoet smaakt, maar je de echte smaak van de cacao goed proeft. Vaak wordt er gedacht dat de smaak bitter is, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Pure chocolade dankt zijn naam aan de echte pure cacaosmaak. Het mag pas pure chocola genoemd worden als het voor minstens 35% uit cacaobestandsdelen bestaat. Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille.
Pure chocolade heeft een unieke smaak die een aantrekkelijke combinatie van zoetheid, bitterheid en zuurheid biedt. Veel mensen genieten van het geroosterde, fruitige aroma van cacao en de romige, fluweelzachte textuur. Desalniettemin kan de smaak van pure chocolade variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het productieproces.
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
Chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, melk, melkpoeder, suiker, cacaomassa en aroma's, zoals bijvoorbeeld vanille. We spreken van pure chocolade als de chocolade uit tenminste 54% cacaopoeder bestaat, maar er bestaan ook pure chocoladerepen met 90% cacaopoeder.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
De smaak van chocolade is een mix van rijkdom, fruitigheid en aardsheid , die zich ontwikkelt bij elke hap. De zoetheidsniveaus in chocolade variëren van de hoge van melkchocolade tot de ingetogenheid van donkere varianten. De bitterheid in chocolade zorgt voor een evenwichtsoefening, waardoor de algehele smaakcomplexiteit wordt verbeterd.
Reinig je gehemelte .
Zorg ervoor dat je mond vrij is van restsmaken van een eerdere maaltijd. Dit zal je helpen om alle complexe smaken van de pure chocolade te proeven. Drink wat water, eet een appel of wat brood, of kauw op een stukje gember om je gehemelte te reinigen.
Bij hogere percentages heeft pure chocolade een bittere smaak en bevat het meer cafeïne.
Na het blind proeven van tientallen populaire merken pure chocolade, vonden we tien duidelijke winnaars voor tussendoortjes. Deze repen bevatten allemaal 70% of meer cacao en gelukkig kosten veel van hen niet veel meer dan een latte.
" Doe een klein stukje in je mond, kauw een paar keer, maar laat het vooral smelten op je tong ," zegt Laiskonis. Combineer het. Een donkere reep met stukjes gedroogd fruit, noten of zeezout kan zoeter smaken dan een gewone donkere reep, zelfs als beide hetzelfde cacaopercentage bevatten.
Over het algemeen heeft 70% pure chocolade echter tonen van koffie of geroosterde noten, zoals hazelnoten, met licht zoete ondertonen van het suikergehalte in de reep . Velen vinden dat het perfect samengaat met fruit zoals frambozen of kersen voor een extra explosie van zoetheid!
Net als een goede wijn heeft pure chocolade van hoge kwaliteit een gelaagde geur en smaak, met tonen van vanille, banaan of azijn . Nu rapporteren onderzoekers welke stoffen -- en hoeveel daarvan -- dit hemelse aroma vormen.
Dip met fruit of noten, marshmallows of cake. Aardbeien doen het altijd goed, net als frambozen, banaan en ananas. En dat een simpele boerencake of koekjes het heel goed doen met een laagje chocolade, hoeven wij je vast niet te vertellen. Je kunt ook spiesjes maken, waar je van alles wat op rijgt.
Als je dus chocolade met een cacao-rijke smaak wilt, kies dan voor pure chocolade met een cacaoconcentratie van 70% of meer. Vanwege deze hoge cacaoconcentratie zijn pure chocolades duurder dan melkchocolades .
Je kunt jezelf trainen om van hogere percentages pure chocolade te genieten, net zoals je espresso zonder suiker zou drinken . Het zou echter weken, zo niet maanden duren om je smaakpapillen te trainen en langzaam de algehele suiker- en zoettolerantie te verminderen door steeds meer suiker uit je dieet te schrappen.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
De 72% Cacao vormt een fantastische balans tussen de standaardchocolade die we allemaal kennen en de pure chocolade die is doordrenkt met diepte, durf en die karakteristieke bitterheid .
Donkere chocolade staat ook bekend als halfzoete chocolade . Ongezoete chocolade, of bakchocolade, is 100 procent chocoladelikeur en is doorgaans erg bitter en wrang. Donkere chocolade heeft vaak een hoger percentage cacao, wat betekent dat er een hoger percentage cacaobonen in zit dan in andere chocolade.
Omgekeerd kan chocolade van lage kwaliteit er dof uitzien of een grijze waas hebben, wat duidt op slechte opslagomstandigheden of cacaobonen van inferieure kwaliteit. De textuur kan vettig of wasachtig aanvoelen doordat de chocolademaker plantaardige vetten of overmatige suiker toevoegt .
De meeste pure chocolade is rijk aan plantaardige chemicaliën die flavanolen worden genoemd . Flavanolen zijn antioxidanten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartziekten. In theorie bevat pure chocolade een hoger flavanolengehalte (groter gezondheidsvoordeel). Melkchocolade bevat veel minder en witte chocolade bevat er geen.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Yes, ook al moet je minder suiker eten, is pure chocolade wél weer goed voor tijdens je menstruatie. Pure chocolade bevat namelijk kalium wat je spieren helpt en zo buikkrampen kan verminderen. Hoe pijnlijk dit misschien ook kan zijn, het drinken van koffie en thee is tijdens je ongesteldheid echt een no-go.