Pas op met water Een veelvoorkomende oorzaak van een plant die gaat hangen is een 'baasje' dat te enthousiast of juist te karig water geeft. Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Zo red je slappe wortels
Het betekent simpelweg dat de groente met vochtverlies kampt en daar kun je iets aan doen.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Bewaren: Bewaar wortels (geheel, ongeschild of al gesneden) in een bak, grote pot of afsluitbare zak vol met vers water . Onderhoud: Ververs het water ongeveer elke 4-5 dagen, aangezien het troebel en vies wordt. Eenmaal ondergedompeld blijven wortels extra knapperig en krokant tot wel 4 weken in de koelkast.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Als wortels slap, slap en gerimpeld worden, betekent dit gewoon dat ze uitgedroogd zijn . Dit gebeurt vaak als een paar wortels loskomen van hun plastic verpakking en een week of zo in de koelkast rondrollen.
Als je merkt dat je groenten zacht zijn geworden, week ze dan gewoon in een gootsteen vol koud water . Binnen een paar uur worden ze weer knapperig.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Ze zijn uitgedroogd
Je wortels hebben misschien gewoon een flinke slok water nodig. Als je merkt dat je zak wortels buigzaam is, doe ze dan in een glazen pot of een plastic zak met ritssluiting en vul deze met water tot ze onder staan. Controleer over een uur nog eens; ze zouden nu steviger moeten worden.
Water zorgt namelijk voor de stevigheid van een stengel en het blad. Bij te weinig water, kan de stengel het gewicht van het blad niet meer houden, waardoor de stengel kan gaan hangen of zelfs knakken. Dit kan je makkelijk oplossen door er wat extra water bij te gieten.
De worteldruk wordt veroorzaakt doordat bepaalde cellen in de wortels m.b.v. actief transport mineralen uit de bodem opnemen. Dit kost ATP, maar zorgt er wel voor dat de osmotische waarde van de cel toeneemt in vergelijking tot de osmotische waarde van de bodem.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Zwakke wortels zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan hittestyling, zoals krullen, föhnen of stijlen . Hitte beschadigt niet alleen je lokken, maar vertraagt ook de haargroei door de wortels te verzwakken. Het is dus het beste om een veilige afstand te houden tot dergelijke tools.
Net als bij uien en knoflook zijn die niet per se schadelijk, maar het is wel lekkerder om ze te verwijderen. Let er overigens wel op dat de wortel niet de slap is, want dan kunt u 'm beter niet meer eten.
Ongeschild. Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .
Het is nooit een goed idee om te eten of koken met rotte groenten . Zachte/papperige textuur: Wortels smaken het lekkerst als ze stevig en knapperig zijn, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten als ze een meer rubberachtige textuur hebben. Het zijn zachte en papperige wortels waar je op moet letten: deze wortels zijn bedorven en niet veilig om te eten.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.