In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Pepermuntthee staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag en kan helpen bij het verminderen van maagzuur. Daarnaast kan gemberthee ook nuttig zijn, omdat gember bekend staat om zijn maagkalmerende eigenschappen. Het is altijd het beste om met een arts te overleggen als je regelmatig last hebt van maagzuur.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
een vervelend, vol gevoel na de maaltijd. snelle verzadiging. pijn in de maagstreek. een brandend gevoel in de maagstreek.
Eet regelmatig en kauw het eten goed • Begin de dag met een goed ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg of havermoutpap met fruit en noten Page 6 6 • Vermijd erg grote en/of vette maaltijden • Eet niet te laat 's avonds • Vermijd voedingsmiddelen die maagklachten kunnen geven Bijvoorbeeld ...
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende en maagkalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en maagkrampen. Probeer gemberthee te maken door verse gember in heet water te laten trekken, of voeg geraspte gember toe aan smoothies en roerbakgerechten.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Natuurlijke veilige maagzuurremmer als alternatief voor Omeprazole, Pantomed, Pantozol, Pantoprazol, Betaine HCL. Bovenstaande middelen worden vaak gebruikt in Nederland en België als maagbeschermer. Het natuurlijke middel tegen maagpijn en maagzuur is Mastiha.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
Antacida : algeldraat met een magnesiumzout - antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af en de pijn zal snel verminderen. Voorbeelden zijn: Antagel, Maalox. Antagel is vloeibaar: gebruik 10 tot 15 ml suspensie na iedere maaltijd en voor het slapen gaan.
Patiënten hadden minder maagzuur in de slokdarm als ze op hun linkerzij sliepen, vergeleken met wanneer ze op hun rug of rechterzij lagen. Ook bleek dat maagzuur sneller terugstroomt naar de maag bij een houding op de linkerzij.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Eet vezelrijk
Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels. Eet eens wat vaker aardappelen en neem dagelijks een handje noten, pitten of zaden.