Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (minimaal -18 °C). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Hoe weet ik of een komkommer niet goed meer is? De komkommer heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!
Als de komkommer een melkachtige, witte glans aan de buitenkant heeft , is het een no-go. Je moet ze ook inspecteren op schimmel. Zelfs als het lijkt alsof de schimmel op één plek zit, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en ze gewoon in de prullenbak te gooien. Donkere vlekken kunnen ook een indicatie zijn dat je komkommer geen bruikbare snackoptie meer is.
Het plastic is een barrière is voor water, zuurstof, aroma's en verontreinigende stoffen en beschermt tegen fysieke schade. Door de komkommer in plastic te verpakken kan de houdbaarheid van 3 dagen naar 13 tot 17 dagen.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Volgens de CDC zijn er op 30 maart 2015 nog eens 113 gevallen van voedselvergiftiging gemeld die verband hielden met besmette komkommers .
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
De harde waarheid is dat je absoluut geen eten of eten moet bereiden met slijmerige komkommers . Het slijm eraf wassen stopt of draait het rottingsproces niet terug, dat al begon lang voordat je het slijm zag, dus gooi die slijmerige komkommers weg, de volgende keer dat je verse koopt, eet ze dan zo snel mogelijk op.
Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.
Als je komkommers zacht beginnen te worden, heb je opties. Komkommers inmaken kan niet eenvoudiger - en resulteert in de beste zelfgemaakte augurken. Maar je kunt zachte komkommers ook omtoveren tot gazpacho, spritzes, soep of smoothies .
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Wikkel elke hele komkommer in een papieren handdoek en bewaar ze in een afsluitbare zak . Papieren handdoeken doen geweldig werk om overtollig vocht uit de komkommers te verwijderen, waardoor ze langer houdbaar blijven. Plaats de zak in de deur of aan de voorkant van de koelkast, wat doorgaans de warmste plekken in uw koelkast zijn.
Gunstig of giftig? Komkommer is niet giftig voor dieren of mensen.
Ten eerste bevatten komkommers en augurken veel onoplosbare vezels, wat betekent dat ze bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige spijsvertering. Het eten van grote hoeveelheden komkommers of augurken kan deze symptomen verergeren.
"Epidemiologische, tracerings- en laboratoriumgegevens toonden aan dat komkommers besmet waren met Salmonella en mensen ziek maakten", aldus de CDC.
Dat is namelijk iets te koud: het risico op schimmelvorming wordt groter, en bovendien worden de komkommers minder stevig. Het beste kun je ze op een koele, donkere plaats bewaren. Ze blijven tot wel vier dagen goed, het advies is wel om ze zo kort mogelijk na het oogsten te gaan eten.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
" Overtollig vocht draagt bij aan bederf als komkommers op het aanrecht worden bewaard."
Als ze onder de 50°F worden bewaard, zijn ze vatbaar voor 'koude verwondingen', waaronder waterdoorweekte plekken, putjes en versneld verval . Maar als u er absoluut op staat om uw komkommers te koelen, beperk het dan tot maximaal drie dagen en eet ze zo snel mogelijk op.