Langedagplanten zijn planten die veel lichturen, dus lange zomerdagen, nodig hebben voor ze gaan bloeien. Kortedagplanten bloeien ook al bij weinig lichturen. Sla is een kortedagplant en deze schiet dus op de langste dagen van het jaar snel door. Je kunt dit voorkomen door ze tijdig te oogsten.
Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Geef je sla een pauze van de volle zon. Kweek potten sla op een veranda of terras dat wat schaduw krijgt. Plant het in de tuin onder hogere planten, zoals maïs, of gebruik een schaduwdoek over je slabed. Regelmatig water geven kan ook helpen om het doorschieten te vertragen .
De meest voorkomende oorzaak van doorschietende sla is hitte . Voor buitengewassen zijn hoge luchttemperaturen de gebruikelijke boosdoener, maar droge grond, te veel zon en gebrek aan voedingsstoffen kunnen ook een rol spelen. Koud weer kan ook doorschieten veroorzaken bij onvolwassen planten.
Planten terugsnoeien tot aan de grond; laat ze opnieuw uitlopen
De stronk zal opnieuw uitlopen als de temperaturen later in het seizoen afkoelen en in de late zomer of herfst een tweede oogst sla opleveren.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Je herkent een slaplant die doorschiet door zijn uitgerekte, slungelige uiterlijk . Je ziet een slanke stengel waar de bladeren aan vastzitten. Dit is een teken dat het tijd is om de plant in één keer te oogsten. Zodra hij begint door te schieten, zal hij geen smakelijke bladeren meer produceren.
Nadat de planten 3 tot 4 inch hoog zijn, voeg dan stikstof toe in smalle stroken of voren en geef grondig water na het aanbrengen, of breng het aan via het druppelsysteem. Overweeg lichte maar frequente toepassingen van stikstofmeststof elke 3 tot 4 weken .
Oogst Butterhead lettuce net zoals je romaine zou oogsten. Wanneer de plant ongeveer 50-60 dagen na het planten volwassen is , kun je de hele krop in één keer oogsten door de bladrijke krop van de stengel af te snijden. Dit wordt aanbevolen, omdat je misschien het geluk hebt om een tweede oogst van de stengel te oogsten.
Doorgeschoten sla hoef je niet per se weg te smijten. Door zijn pittige aroma is die net ideaal om in soep te verwerken!
Saladin is niet schietgevoelig, maar wel minder geschikt voor een herfstteelt. Wel geschikt als babyleaf. Kropsla 'Suzan' heeft een stevige bladstructuur en vormt een zware krop.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten.
Visemulsie is vooral effectief op groenten zoals bladgroenten . Het werkt ook goed op komkommers en bepaalde vetplanten.
Slaplanten gedijen in voedingsrijke grond. Zodra de zaailingen opkomen, kan een dosis meststof worden toegediend om de productie van slabladeren te maximaliseren. Kies een goed uitgebalanceerde meststof met gelijke delen stikstof, kalium en fosfaat . Als u een korrelige meststof gebruikt, zoek dan naar 10-10-10 of 5-5-5 mengsels.
Heeft kropsla meststof nodig? Kropsla is geen gulzige plant en heeft dus niet veel voedingsstoffen nodig. Net daarom is ze ideaal om in de buurt van gulzige koolplanten aan te planten. Sla hoeft maar weinig bemest te worden.
Tip: Als uw sla is doorgeschoten, kunt u deze in het bed laten staan en de zaden oogsten zodra de sla is uitgebloeid .
De lange lichte dagen van juni en juli zijn heerlijk voor ons maar minder geschikt voor onze kroppen sla. Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien.
Tekenen dat uw plant mogelijk aan het doorschieten is, zijn wanneer deze groter wordt dan de volwassen hoogte en er bloemhoofdjes verschijnen . In veel gevallen zorgen deze veranderingen ervoor dat de groente bitter smaakt, stengels of wortels houtachtig worden en over het algemeen onaangenaam.
Rucola groeit op alle grondsoorten, in de voorjaars- en herfstteelt het liefst op een zonnig plekje. In de zomerteelt juist liever iets meer in de halfschaduw, samen met een goed vochtig gehouden grond zorgt die standplaats er in een warme zomer voor dat ze dan iets minder snel doorschiet.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Sla heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de sla al oogsten.
Het redden van doorschietende groenten voor meer eetplezier
Als het nog steeds goed smaakt, weet je dat je de hele plant kunt oogsten en elk blad van de langwerpige stengel kunt verwijderen . Als het blad te bitter smaakt, trek de plant er dan uit en gooi hem op de composthoop.
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
In tegenstelling tot kropsla, die meestal wordt geoogst nadat de krop is geoogst, is bladsla een 'knippen en weer terugkomen'-gewas. Dat betekent dat u een paar bladeren tegelijk of allemaal tegelijk kunt nemen, en de plant zal die bladeren opnieuw laten groeien - totdat de plant doorschiet of er vorst komt .