Goed voor je lever Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Kijk maar eens op het etiket naar de voedingswaarde [7]. Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Even snel een stukje komkommer is zo'n makkelijke snack, maar zo gezond! Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever.
Dagelijks consumptie van tomatensap houdt de lever gezond, wat helpt bij een goede werking van de spijsvertering, het stimuleren van een regelmatige stoelgang en het voorkomen van verstopping.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: Volkorenbrood.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Lang leve de lever! Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen) maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is goed voor je lever omdat het makkelijker te verteren is en minder natrium, meer eiwitten, minder koolhydraten en minder calcium bevat dan gewone yoghurt. Weinig suiker: De meeste populaire yoghurtsoorten die je tegenwoordig ziet, bevatten toegevoegde suiker, waardoor je snel het risico loopt op een vette lever.
Bevindingen uit Meta-Analyses. Verschillende meta-analyses van gerandomiseerde klinische onderzoeken laten zien dat rodegistrijst effectief is in het verlagen van het totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden zonder ernstige bijwerkingen of significante veranderingen in lever- en nierfuncties.
Melk is goed voor de lever en verbetert de insulinegevoeligheid, wat cruciaal is voor mensen met een vette lever en insulineresistentie. De aanwezigheid van calcium, vitamine D en eiwitten in melk kan bijdragen aan het verbeteren van de insulinefunctie en het beheersen van leververvetting.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Groene paprika
Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie.
Hoe lang duurt het voor je lever weer schoon is? Na alcoholinname kan het meer dan een week duren voordat de lever schoon is en er geen spoor van alcohol meer te vinden valt. Opgedane leverschade door alcohol heeft echter meestal maanden nodig om te herstellen, als de gezondheidsschade al niet permanent is.