De beste plekken om aardappelen te bewaren, zijn de kelder, de garage of een koel keukenkastje. Je kunt aardappelen ook invriezen. Schil en snijd ze dan eerst in partjes, kook 5 minuten, spoel af onder koud water en laat uitlekken. In een diepvriesbak of -zak zijn ze zo ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Ja! Je kunt aardappelen absoluut invriezen, en dat moet je ook doen als je teveel aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen , omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Bewaaradvies: Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
U kunt onze maaltijden bewaren in uw vriezer.
Kun je alles invriezen voor meal prep? Het korte antwoord is dat vrijwel elk voedsel ingevroren kan worden .
Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen? Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Aardappelen. Je kunt aardappelen wel opnieuw opwarmen, maar dan is het wel belangrijk dat je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast legt. Als je dat niet doet, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren. Eet je deze bacterie, dan kun je een voedselvergiftiging krijgen.
Geraspte aardappelen voor het maken van hash browns, maar ook voor hash brown-wafels, hash brown-bekers en hash brown-ovenschotels , kunnen tot een jaar lang worden ingevroren en kunnen direct uit de vriezer worden gebruikt zonder ze te ontdooien (tenzij het recept aangeeft dat ze eerst moeten worden ontdooid).
Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries.
Grote aardappelen moeten in stukken van de gewenste vorm en grootte worden gesneden voordat ze worden geblancheerd en ingevroren. Kleine aardappelen, zoals nieuwe aardappelen, fingerlings en baby-aardappelen, zijn beter geschikt om in hun geheel met schil in te vriezen . U moet ze echter nog steeds ongeveer 5 minuten blancheren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet. Ik laat de aardappeltjes wel altijd ontdooien voor ik ze gebruik.
Voorgesneden groente in een plastic zakje dat een beetje bol staat, kun je vaak gerust nog eten. Dat het zakje wat bol staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan.
Opgelet, het is aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken. Vacuüm verpakte en gepasteuriseerde aardappelen zijn een maand houdbaar in de koelkast.
Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in. Gebruik voor het invriezen van babyhapjes goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen. Ijsblokjesvormen of diepvrieszakjes zijn ook geschikt.
Hoelang kan je gekookte aardappelen bewaren? Heb je nog een restje aardappelen? Gooi het niet weg. Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.